Gemeente Rotterdam

Nr. 2
12 januari 2004

Erasmusspeld voor de heer Louis Kockelmann

De heer Louis Kockelmann heeft vrijdag jl. een Erasmusspeld ontvangen uit handen van wethouder De Faria. Hij is de spil van het gezelschap Het Groot Niet Te Vermijden. Daarin zet hij niet alleen treffende typetjes neer, maar toont hij zich tevens een uitstekend zanger en musicus. Daarnaast bemoeit hij zich intensief met de opzet en inkleuring van het programma van het gezelschap.

Peter Tinke en Jochem Kroon begonnen in 1984 samen het Henk van der Meijden Dans- en Showorkest. Na de uitbreiding met andere musici veranderde de naam in Het Groot Niet Te Vermijden Dans en Showorkest. De woorden Dans en Showorkest werden in 1995 geschrapt. Dat was geen enkel probleem. Iedereen wist inmiddels wel waar die vijf woorden: Het Groot Niet Te Vermijden voor stonden.

Louis Kockelmann omschrijft dit gezelschap als volgt: "We hebben nooit echt een liedjesprogramma gemaakt, er zat altijd iets theatraals in. Maar we groeiden en groeiden, er kwamen lampies en een doekie bij, we zochten speciale kleding uit. Zo werden we langzaam een act met het image van een fout bandje; lelijke jongens die met te lange aankondigingen, typetjes en teveel gekdoenerij de aandacht van het publiek probeerden te vangen."

De heer Kockelmann is als zijn hele leven met muziek en theater bezig. Ooit was hij lid van het Wagenings Studentencabaret. Hij trad op in films en televisieseries. Ook gaf hij Rotterdam in het verleden al een belangrijke culturele impuls met kindertheater Wiedus en met De Zwarte Hand. Het Groot Niet te Vermijden is daarbij gekomen.

De Erasmusspeld is bestemd voor mensen die zich op cultureel gebied gedurende een lange tijd verdienstelijk hebben gemaakt voor de Rotterdamse samenleving. De Erasmusspeld is een persoonlijke onderscheiding, maar mag in dit geval zeker ook worden gezien als een bijzonder blijk van waardering voor dit hele gezelschap en dan natuurlijk met name de oorspronkelijke oprichters Peter Tinke en Jochem Kroon.

noot voor de redactie/