Politie Zaanstreek-waterland


11:50 11-JAN-04
loc.: ZAANDAM

Aanhouding voor diefstal en misbruik bankpas

Een 27-jarige Zaandammer is in zijn woning aangehouden voor diefstal en misbruik van een bankpas. De eigenaar van de bankpas merkte de diefstal, die begin december plaatsvond, pas begin januari op. Inmiddels was toen al 6500 Euro van zijn rekening afgeschreven. In de woning van de verdachte werden een aantal goederen aangetroffen die met de gestolen pas waren betaald. Deze goederen werden in beslag genomen. Ook het horloge dat de verdachte tijdens zijn aanhouding droeg, bleek te zijn gekocht met behulp van de gestolen pas en werd in beslag genomen. De verdachte bekende en werd in verzekering gesteld.

14:58 11-JAN-04
loc.: ZAANDAM, HOF VAN ZAENDEN

Illegale vreemdelingen aangetroffen

In een loods op een bedrijfsterrein zijn twee illegale vreemdelingen, vermoedelijk uit de Oekraine, aangetroffen. De politie ging ter plaatse naar aanleiding van een melding dat er in een bedrijfspand mogelijk zou zijn of worden ingebroken. Omdat een getuige twee mannen op een bedrijfsterrein had zien lopen, werd dit terrein door de politie afgezet. In de loods op het terrein werden de twee mannen aangetroffen, alsmede een ruimte die was ingericht als woonruimte. Het duo werd in vreemdelingenbewaring gesteld.

15:51 11-JAN-04
LOC: VOLENDAM, HEIDEWEG

Verdachte van vechtpartij zit nog vast

De 24-jarige verdachte uit Capelle aan de IJssel, die gisteren na de vechtpartijen in en buiten een sporthal werd aangehouden, zit nog vast. De man zal op woensdag voor de officier van justitie worden geleid. Hem wordt poging tot zware mishandeling, openlijke geweldpleging en verzet tegen de politie ten laste gelegd. Zijn eveneens aangehouden 23-jarige broer uit Rotterdam werd in verzekering gesteld, maar op last van de officier van justitie in de loop van de middag van 12 januari weer in vrijheid gesteld. Hem wordt eenvoudige mishandeling en verzet tegen de politie ten laste gelegd. De aangehouden 22-jarige man uit Capelle aan de IJssel, die in het gezelschap van de beide andere mannen was, werd gisteren al meteen na zijn verhoor weer in vrijheid gesteld. Hij bleek met de gepleegde strafbare feiten niets te maken te hebben.
Het tumult in de sporthal begon met irritaties van de Bosnische supporters, toen het Nederlandse team op winst stond. Vlak voor het eind van de wedstrijd gingen supporters, waaronder de 24-jarige verdachten, zwaaiend met Bosnische vlaggen op de tribune heen en weer lopen. Dit gaf weer irritaties bij de overige supporters, waarna een vechtpartij ontstond. Daarbij heeft onder andere de 24-jarige verdachte enige harde vuistslagen uitgedeeld.
Inmiddels gearriveerde politie en beveiligers wisten de gemoederen tot bedaren te brengen. Onmiddellijk na het eindsignaal stormde de 24-jarige verdachte het speelveld op en sloeg de keeper van het Nederlandse team met een vlaggenstok op zijn hoofd. Andere supporters stormden eveneens massaal het speelveld op, met veel duw- en trekwerk tot gevolg. De kantine werd daarop gesloten voor Bosnische supporters.
Buiten voor de sporthal werd de politie door een beveiliger de 24-jarige verdachte aangewezen als de man, die bij de vechtpartij op de tribune had geslagen en de keeper met de vlaggenstok had bewerkt. Hij werd aangehouden, maar zijn 23-jarige broer verhinderde dit. Daardoor kon de man zich losrukken, waarna hij opzettelijk en met kracht drie agenten schopte en sloeg, waarbij er twee gewond werden. Beide broers zagen in de consternatie kans in hun auto te stappen, die door de 22-jarige man werd bestuurd. Die auto werd na enkele meters klemgereden, waarna alle drie de mannen werden aangehouden.
Er deden zich daarna geen incidenten meer voor.


20:04 11-JAN-04
loc.: ZAANDAM, WESTZIJDE/ ZEEMANSSTRAAT

Bromfietsster gewond na botsing

Een 17-jarige Zaandamse is gewond geraakt na een botsing met een auto. Het slachtoffer reed op haar bromfiets over de Westzijde in de richting van de Vinkenstraat. Op het kruispunt Westzijde/ Zeemansstraat verleende zij geen voorrang aan de voor haar van rechts komende 39-jarige automobiliste uit Zaandam. De 17-jarige werd met onbekend letsel overgebracht naar ziekenhuis de Heel.

00:45 12-JAN-04
LOC: ZAANDAM, G MOLSTRAAT

Vrouw (38) gewond na schietpartij

Een 38-jarige vrouw uit Amsterdam kreeg een kogel in haar zij bij een schietpartij. Zij werd overgebracht naar het VU ziekenhuis in Amsterdam en daar diezelfde nacht nog geopereerd. Haar toestand is kritiek. De vermoedelijke schutter, een 31-jarige man uit Amsterdam, werd aangehouden.
De aanleiding van de schietpartij ligt in de relationele sfeer. De aangehouden verdachte was op kraambezoek bij kennissen, toen het latere slachtoffer ook op bezoek kwam. De vrouw heeft een relatie gehad met de vader van de pasgeborene en kwam spullen halen, die volgens haar haar eigendom waren. Er ontstond ruzie, waarna de vrouw na enige tijd weer weg ging. Later kwam zij er achter, dat zij haar mobiele telefoon was vergeten en ging weer terug naar de woning. Wederom ontstond er ruzie. De verdachte heeft toen een vuurwapen gepakt en de vrouw neergeschoten. Het is nog onduidelijk of de verdachte het vuurwapen bij zich had of dat hij dit uit zijn auto heeft gepakt. De gewaarschuwde politie trof de verdachte in de woning aan, waar hij zich zonder verzet overgaf. Hij bekende onmiddellijk de vrouw te hebben neergeschoten. Hij werd in verzekering gesteld en zal woensdag voor de officier van justitie worden geleid.

08:40 12-JAN-04
loc.: ZAANDAM

Inbraak in bedrijf

Bij een inbraak in een bedrijf aan de Westzijde zijn drie computerkasten, een laptop en een aantal beeldschermen en toetsenborden gestolen. Dit gebeurde in de nacht van zondag op maandag. Men kwam het pand binnen door een raam te forceren.
De eigenaar van een winkel aan de A F D Savornin Lohmanstraat kon in de nacht van zaterdag op zondag een inbraak in zijn winkel voorkomen. De man, die onder zijn winkel woont, werd omstreeks 03.10 uur opgeschrikt door gerommel aan de deur van het winkelpand. Toen hij naar boven liep zag hij een aantal jongens wegrennen.

09:33 12-JAN-04
loc.: PURMEREND, BEATRIXPLEIN

Man beroofd van tas

Maandagochtend is een 21-jarige man uit Tholen door een passagier van een scooter beroofd van zijn tas. Het slachtoffer stapte omstreeks 09.12 uur uit de trein en zag, toen hij langs het fietspad richting snackbar liep, twee jongens van ongeveer 20 jaar op een blauwe Yahama Arox scooter met zwart/zilveren strepen zitten. Even later hoorde hij de scooter aankomen en voelde een ruk aan zijn schouder. Vervolgens ging het duo, waarvan de bestuurder een helm, een donkere jas en een spijkerbroek droeg en de passagier een cremekleurige jas met bontkraag en capuchon, er met de tas vandoor.

Verkeershandhaving


J. van der Molen


Telefoon (075) 687 40 80


Fax (075) 687 33 59


Nr. vht-120104


14:00-15:30 11-JAN-04
EDAM, PROVINCIALEWEG N247

Verkeerscontrole

Afgelopen weekeinde werden op de N244 in Purmerend en de Middenbeemster en op de N247 in Edam gordelcontroles gehouden. In totaal werden 21 inzittenden bekeurd voor het niet dragen van de gordel. Eén bestuurder werd betrapt op het rijden met de telefoon in de hand en ontving ook een boete. Op de Middenweg in de Middenbeemster werd zaterdagochtend een snelheidscontrole gehouden. Zes hardrijders werden aan de kant gezet. De snelste reed met 100 km per uur door de 60-km per uur-zone. Op de N247 in Edam en in Middelie werd zondagmiddag op snelheid gelet. In beide plaatsen reed één op de tien bestuurders te hard. De hoogste gemeten snelheid bedroeg 121 km per uur en werd gemeten in Middelie.


18:45-21:45 10-JAN-04
KROMMENIE, PROVINCIALEWEG ZAANDAM-CASTRICUM (N203)
Hoge snelheden tijdens controles
Afgelopen weekeinde werden op diverse 80- en 100-km -wegen in de Zaanstreek snelheidscontroles gehouden. Op de Provincaleweg in Krommenie (80 km per uur) reed zaterdagavond maar liefst één op de vijf bestuurders te hard. Er werd een hoogste snelheid van 136 km per uur gemeten. Veertien bestuurders zullen een brief van de officier van justitie ontvangen omdat zij meer dan 30 km per uur te hard reden. Op de Provincialeweg Westzaan-Westgraftdijk N246 (100 km per uur) in Wormerveer werd zondagavond op snelheid gelet. Ook hier werden hoge snelheden gemeten. De hoogste snelheid bedroeg 150 km per uur. Op de Provincialeweg in Wijdewormer hielden de meeste weggebruikers zich zondagochtend keurig aan de snelheid. Slechts drie procent overschreed de snelheidslimiet van 80 km per uur.

03:47 12-JAN-04
ZAANDIJK , OUD HEINSTRAAT

Veel te veel drank op

Op de Oud Heinstraat in Zaandijk werd maandagochtend vroeg een 30-jarige automobilist uit Abbekerk aangehouden omdat hij met drank op achter het stuur zat. De bestuurder had de alcohollimiet bijna vier keer overschreden (855 ug/l) en moest zijn rijbewijs inleveren. De man was vorig jaar ook al eens aangehouden voor het rijden onder invloed.


---- --