Gemeente Breda

Persberichten

12-01-2004

Nieuwe naam voor gemeentelijke dienst

De gemeentelijke dienst Ruimtelijke ontwikkeling, Milieu, Cultuur en Economische zaken heet voortaan: 'OntwikkelingsDienst Breda, ruimte en richting aan de stad'. Het college van burgemeester en wethouders heeft eind december 2003 met de nieuwe naam ingestemd. Om duidelijk te maken wat de kerntaken van deze dienst voor de stad betekenen is aan de naam de ondertitel: 'ruimte en richting aan de stad' toegevoegd.

Op 15 januari 2004 verhuist de dienst naar Gebouw B, de nieuwbouw van het stadskantoor in het Chassé Park. Vanaf dat moment is ook de nieuwe naam een feit. De missie van de dienst is als volgt omschreven: 'OntwikkelingsDienst Breda staat voor een goede toekomst voor stad en regio. De dienst adviseert het college van burgemeester en wethouders over te ontwikkelen beleid op het gebied van wonen, werken, milieu en cultuur en voert dit beleid uit in samenwerking met partners binnen en buiten de gemeente. Handhaving van kwaliteit in de ruimste zin van het woord behoort eveneens tot de kerntaken van de dienst. De toevoeging 'ruimte en richting aan de stad' geeft aan dat de visie op ruimtelijke ontwikkeling meer dimensies kent dan de geografische. Ruimte en richting bieden, past bij het randvoorwaarden scheppende beleid en karakter van de gemeente Breda in het algemeen en van de OntwikkelingsDienst in het bijzonder.

De naamswijziging is niet de eerste. Vroegere heette de dienst RO/EZ, Ruimtelijke Ontwikkeling en Economische Zaken. Met de komst van de vakdirectie Milieu veranderde dat in RME, Ruimtelijke ontwikkeling, Milieu en Economische zaken. In januari 2003 kwam daar de vakdirectie Cultuur bij. Cultuur was eerst een zelfstandige dienst maar is gesplitst in een vakdirectie voor beleidsontwikkeling en in een cultuurbedrijf voor exploitatie van voorzieningen. De vakdirectie beleidsontwikkeling is vorig jaar samengevoegd met andere vakdirecties die ruimtelijke en economische ontwikkeling van de stad als 'core business' hebben. Vanuit een integrale visie op de toekomst van Breda blijkt hechtere samenwerking tussen de verschillende disciplines het juiste antwoord om de groeisprong die de komende jaren voor Breda verwacht wordt, te realiseren.

Terugblikkend op het eerste jaar in de nieuwe samenstelling, blijkt dat binnen de vakdirecties Ruimtelijke ontwikkeling, Milieu, Cultuur en Economische zaken de begrippen 'visie' en 'ontwikkeling' de leidende motieven zijn voor het handelen. Dit geldt ook voor de verschillende afdelingen die bij de directies zijn ondergebracht, zoals Bouw- en Woning Toezicht, Verkeer en Vervoer, het accountmanagement van Economische Zaken en Projectmanagement. Taken op het gebied van handhaving gaan goed samen met de visie op ontwikkeling.
Handhaving als beleidsinstrument draagt bij aan de toekomstige kwaliteit van de stad.

Ook de relatie tussen economie en cultuur berust niet op toeval. Onder het motto 'economisering van de cultuur' wordt beleid ontwikkeld en uitgevoerd dat moet leiden tot win-win situaties voor ondernemingen en culturele instellingen. Ook draagt deze wisselwerking bij aan een succesvolle city-marketing.

Breda, 12 januari 2004