Vlaamse overheid

Het erkende natuurreservaat Doode Bemde in Bertem, Huldenberg en Oud-Heverlee wordt 41 hectaren groter. Dat heeft Vlaams leefmilieuminister Ludo Sannen beslist. De totale oppervlakte van het erkende domein komt daarmee op 165 hectare. Er is in de Doode Bemde een lusvormig wandelpad doorheen het gebied. Op dit moment wordt er een tweede lus aangelegd door de Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud, die samen met Natuurpunt instaan voor het beheer van het domein.

De percelen die minister Ludo Sannen erkend heeft, zijn voor de landbouw niet interessant omdat ze te vochtig zijn. Ecologisch zijn ze wel een waardevol gebied. De vochtige eilanden vormen een natuurlijk
overstromingsgebied van de Dijle. Het natuurbeheer zal zich toespitsen op het onderhoud van die graslanden. De bedoeling is om de weilanden te laten begrazen door koeien, paarden en schapen. Ook de infrastructuur voor wandelaars en fietsers wordt onder handen genomen. Het domein moet zo toegankelijk mogelijk zijn voor bezoekers, maar de natuur mag er niet onder lijden. "Met deze uitbreiding van het natuurreservaat wordt een prachtig stuk natuur in Bertem, Huldenberg en Oud- Herverlee behoed," meent milieuminister Ludo Sannen. "Meteen krijgen de mensen ook de kans om van die natuur te genieten. Via deze erkenning redden we niet enkel de natuur; we geven de natuur ook terug aan de mensen." Het erkennen van natuurreservaten wordt, samen met het aankopen ervan, door de minister gezien als de beste garantie voor een goed en duurzaam beheer van deze gebieden. De eigenaars van erkende natuurgebieden kunnen van de Vlaamse overheid steun krijgen voor het onderhoud van hun domein.

info : Ron Hermans, woordvoerder van
minister Sannen - tel. (02) 553 27 12
e-mail: persdienst.sannen@vlaanderen.be