Gemeente Eijsden

Railverkeer in Eijsden en Maastricht
Inspraak over schermen

De gemeenten Eijsden en Maastricht onderzoeken de mogelijkheden om geluidsschermen voor het railverkeer te plaatsen.

De rijksoverheid betaalt in principe de sanering van woningen, die door het railverkeer een te hoge gevelbelasting ervaren. Met andere woorden, de bewoners hebben last van het geluid die de voorbijkomende treinen produceren.

Strenge subsidievoorwaarden
Het rijk stelt echter wel strenge voorwaarden aan deze financiering. Zo moet de woning voor 1 juli 1987 gebouwd zijn. Verder moest de geluidsbelasting op dat moment meer dan 65 dB(A) bedragen.

Deskundig onderzoek
Een deskundig bureau heeft de woningen, die voor sanering in aanmerking komen geselecteerd. De sanering kan bestaan uit de plaatsing van een geluidsscherm langs het spoor en/of het aanbrengen van geluidsisolerende maatregelen aan de woning zelf.

Het plan bestaat om op de volgende locaties geluidsschermen te plaatsen:

- ter hoogte van de Remigiushof;

- ter hoogte van de Burgemeester Lambertstraat, Breusterweiden en Achter de Lang Haag;

- ter hoogte van de Sterappel;

- ter hoogte van de Beezepool.

Met het oog op de indiening van een subsidieaanvraag bij het rijk gaven de gemeenten het bureau K+ opdracht de verschillende mogelijkheden te onderzoeken. Hierbij zijn met name de gevolgen van verschillende schermhoogten bestudeerd.

Uitnodiging voor informatieavond
Het college vindt het belangrijk de belanghebbenden tijdig over dit project te informeren. Om deze reden organiseert het college een informatieavond op 26 januari 2004 om 20:00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis.

Op deze avond zullen wethouder Van de Weert en een vertegenwoordiger van bureau K+ de plannen toelichten. Daarna kunt u vragen stellen en kunt u op de plannen reageren.

Informatie: Tonnie Beijers
Telefoon: (043) 409 52 61
E-mail: tonnie.beijers@eijsden.nl