Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

Stads en streekvervoer is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

12-01-2004

Kort geding dreigt zwaar voor Drents/Overijsselse streekvervoerder MTI

De Drents/Overijsselse streekvervoerder Millenium Transportation International Drenthe B.V. (MTI) hangt een kort geding boven het hoofd. Enige manier om onder dit kort geding uit te komen is het per omgaande naleven van de cao Openbaar Vervoer. Vakgroepbestuurder Emiel Peper van CNV Stads- en streekvervoer is vastbesloten: MTI lapt alle fatsoensregels aan zijn laars. Als ze nu niet reageren, dan maar langs de weg van een dwangsom van 500 euro per werknemer, per dag.

De CNV-bond heeft samen met de collegas van de FNV al een bodemprocedure aangespannen tegen het van oorsprong Amerikaanse busbedrijf. Los daarvan dreigt nu het kort geding omdat het aantal overtredingen van de cao gewoon buitensporig is. Emiel Peper: De cao Openbaar Vervoer is onlangs weer algemeen verbindend verklaard, dit keer tot en met december 2004. Wij constateren dat MTI op vele punten die cao-regels aan de laars lapt. De onregelmatigheidstoeslag wordt niet uitbetaald, ADV-tijd wordt niet toegekend, reiskosten die werknemers moeten maken worden niet vergoed, overwerk wordt veel te laag vergoed, opleidingen zijn een crime, de vakantietoeslag is niet conform de cao en daarmee te laag. Kortom, het is bar.
MTI heeft tot en met morgen de ruimte gekregen om positief te reageren op de sommatie van de vakbond. Zoniet, dan dreigt het kort geding voor de Asser Rechtbank. Eis van de bond staat dan al vast: 500 euro dwangsom per dag, per werknemer. Peper: Tja, duidelijker kunnen we het echt niet maken. Wie dan echt niet wil horen, moet maar voelen.

MTI heeft in het Drentse circa 50 medewerkers. Op de hoofdvestiging in Oss werken circa 25 mensen.

Houten, 12 januari 2004

Nadere inlichtingen:

Emiel Peper (vakgroepbestuurder)
0512 - 583 424
Wouter de Jong (persvoorlichter)
030 - 6 348 243