Ingezonden persbericht


Persbericht
12 januari 2004

Zelf branden van DVD's onbetrouwbaar

Dvd-schrijvers voor de pc zijn ondertussen betaalbaar (vanaf 125), maar u loopt het risico dat een pas gebrand dvd'tje onleesbaar is. Het pc-maandblad PCM heeft in haar februari-nummer 22 verschillende dvd-schijfjes aan een grondige test onderworpen en komt tot de conclusie dat niet alle schijfjes even betrouwbaar zijn. De consument loopt daarmee het risico dat een waardevol filmfragment (bijvoorbeeld een trouwvideo), een zorgvuldig opgebouwde muziekcollectie of een veiligheidskopie van computergegevens verloren gaat.

PCM heeft in verschillende winkels dvd-schijfjes gekocht. Van de merken Datasafe, Emtec, Fujifilm, HP, Imation, Memorex, Nashua, Philips, Platinum, Plextor, Princo, Primedisc, Sentinel, Sony, TDK, Traxdata en Verbatim zijn de beschrijfbare dvd-schijfjes getest. Uit de PCM-test blijkt dat 3 van de 22 dvd-schijfjes in een gewone consumenten dvd-rom-speler meteen na het branden al niet meer leesbaar zijn.

Twee standaarden
Waar gebrande cd's in alle cd-romspelers leesbaar zijn, is dat bij gebrande dvd's lang niet altijd het geval. Naast slechte schijfjes, zijn er namelijk twee standaarden om een dvd te beschrijven: dvd-r en dvd+r. Vooraf is niet te zeggen welke dvd in welk apparaat leesbaar is. Zolang de dvd-fabrikanten niet gaan samenwerken om tot één standaard te komen, moet de consument zelf maar uitvinden of zijn beschreven dvd's nu en in de toekomst leesbaar (zullen) zijn.

Conclusie
Een belangrijke conclusie is dat een merknaam alleen geen goede indicatie vormt voor de kwaliteit van een beschrijfbare dvd; de kwaliteit hangt in de eerste plaats af van de fabriek waar het schijfje geproduceerd is. Ook grotere merken wisselen nogal eens van leverancier. Toch blijkt uit onze test wel dat de grotere merken over het algemeen kiezen voor kwalitatief betere fabrieken en dat we de meeste problemen juist bij de onbekende goedkope merken tegenkomen. Daarnaast blijken dvd's uit sommige fabrieken op de ene brander beter te presteren dan op de andere brander.

Meer info:
Redactie PCM, Ceylonpoort 5-25, 2037 AA Haarlem, www.pcmweb.nl Xander Hoose, hardware-redacteur, tel: 023-546 3229, of: x.hoose@bp.vnu.com Ferdinand Sennema, hoofdredacteur, tel: 023-546 3569/06-51422108, of: f.sennema@bp.vnu.com
Over PCM

Al twintig jaar is PCM hét toonaangevende pc-tijdschrift van Nederland. Iedere maand staat PCM boordevol met het laatste nieuws, praktische informatie om direct mee aan de slag te gaan en handige tips & trucs en slimme workshops. Maar het hart van PCM wordt nog steeds gevormd door uitvoerige producttesten op het gebied van hardware, software, internet en netwerken.

Uit onderzoek blijkt dat onze lezers veel waarde toekennen aan de betrouwbare en gedegen testen in PCM. Deze testen zijn voor de lezer dan ook vaak het uitgangspunt voor de aanschaf van een bepaald product. Daarom bespreken we in een vergelijkende producttest alle producten in een bepaalde categorie, belichten we alle facetten rondom zo´n product en zijn we weloverwogen kritisch. Dit is ook de reden dat iedere test ook standaard twee winnaars kent: de PCM Beste Product (voor de beste kwaliteit) en de PCM Beste Keuze (voor de beste prijs/kwaliteit-verhouding).

PCM is een uitgave van VNU. VNU is een toonaangevend internationaal media- en informatieconcern. Haar kernactiviteiten zijn marketing information, media measurement & information, business information en directories. VNU is in meer dan 100 landen actief. Bij het concern werken wereldwijd ongeveer 38.000 mensen.