Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
VVA. 2003/3678
datum
12-01-2004

onderwerp
Destructietarieven eerste halfjaar 2004
TRC 2004/109

bijlagen
3

Geachte Voorzitter,

Hierbij ontvangt u de tariefstelling voor het in rekening brengen van kosten voor destructie in het eerste halfjaar van 2004. Ik ben voornemens hieraan mijn instemming te verlenen. Instemming wordt niet eerder verleend dan nadat vier weken zijn verstreken na dagtekening van deze schriftelijke mededeling aan beide Kamers der Staten-Generaal.

datum
12-01-2004

kenmerk
VVA. 2003/3678

bijlage

Elementen in de tariefstelling
Op de volgende elementen in de tariefstelling wil ik in het bijzonder wijzen.
Ten eerste zijn de destructietarieven gebaseerd op de begrote kosten voor het ophalen en verwerken van categorie 1- en 2-materiaal in combinatie met een prognose van de hoeveelheid op te halen materiaal en het bijbehorende aantal stops. Ten tweede is in de tarieven verwerkt het resultaat van de nacalculatie van de werkelijke kosten in het jaar 2002. Deze nacalculatie wordt nog onderworpen aan een review door een overheidsaccountant. Indien deze review aanleiding geeft tot aanpassing van de tarieven zal hiervoor worden gecorrigeerd middels de tariefstelling voor het tweede halfjaar van 2004. Tot slot heb ik u in mijn brief van 21 oktober jl. over de herziening van het destructiebestel (Kamerstukken 2003-2004, 27495, nr. 15) aangegeven onafhankelijk onderzoek te laten verrichten naar de vergoedingsmethodiek voor destructie. Onderzocht wordt onder meer in hoeverre de tot op heden overeengekomen ondernemersvergoedingen, waarover ik in genoemde brief heb gesproken, bedrijfseconomisch en maatschappelijk verantwoord mogen worden geacht. In afwachting van de uitkomst van dit onderzoek (die ik binnenkort verwacht) en de afspraken die ik daarna met de ondernemer zal maken, zijn in de voorliggende tariefvoorstellen de vergoedingen meegenomen zoals die golden in het jaar 2003. Daarbij is de vermogenskostenvergoeding gecorrigeerd voor de daling in het rendement op staatsobligaties, en komt daarmee uit op 10,45%. Indien te zijner tijd daarvan afwijkende vergoedingen worden overeengekomen zal daartoe via de tariefvoorstellen voor het tweede halfjaar van 2004 worden gecorrigeerd.

Tarieven bloed
Ik ben voornemens in te stemmen met het tarief voor categorie 1- en 2-materiaal, voor zover het betreft bloed, à EUR 76,95 per ton, exclusief BTW, zoals voorgesteld door de ondernemer (zie bijlage 2). Het tarief is daarmee EUR 0,95 per ton gestegen ten opzichte van 2003.

Tarieven gestorven landbouwhuisdieren
Volgens de vastgestelde begroting van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is voor het jaar 2004 een overheidsbijdrage aan destructie beschikbaar van 14 miljoen euro. Op basis van de begrote destructiekosten in 2004 leidt dit voor bij de houder gestorven landbouwhuisdieren tot een tariefsverhoging ten opzichte van 2003, zoals weergegeven in tabel 1 in bijlage 1. Ik ben voornemens in te stemmen met de laatste kolom van deze tabel weergegeven tarieven, zoals voorgesteld door de ondernemer (zie bijlage 3).

Tarieven overig materiaal
Naast bloed en gestorven landbouwhuisdieren gelden de destructietarieven ook voor overig categorie 1- en 2-materiaal met uitzondering van mest. Dit betreft onder meer slachtafval, kadavers van in het kader van dierziektebestrijding gedode dieren, gezelschapsdieren, dierentuindieren en wilde dieren waarvan wordt vermoed dat zij met een op mens of dier overdraagbare ziekte zijn besmet.
Ik ben voornemens in te stemmen met de tarieven voor dergelijk overig categorie 1- en 2?materiaal, zoals voorgesteld door de ondernemer (zie bijlage 2). De tarieven zijn weergegeven in tabel 2 en 3 in bijlage 1. Ik merk daarbij op dat indien bij een aanbieder in dezelfde ophaalbeurt zowel kadavers, zoals omschreven in tabel 1, als overig materiaal, zoals omschreven in tabel 2 en 3, wordt opgehaald, één keer het hoogst geldende transporttarief in rekening zal worden gebracht. De tarieven voor de hoogste twee gewichtsklassen van zowel categorie 1- als 2-materiaal zijn gedaald, ten opzichte van de tarieven van het tweede tot en met vierde kwartaal van 2003. Dit vooral als gevolg van gedaalde verbrandingstarieven voor diermeel. De tarieven voor de laagste vijf gewichtscategorieën zijn echter gestegen. Dit is het gevolg van gestegen kosten voor het transport van dit materiaal.

Tarieven tweede halfjaar
Zoals op pagina 1 van deze brief is aangegeven, zullen de tarieven voor het tweede halfjaar, die u in het voorjaar zullen worden voorgelegd, niet afwijken van de tarieven voor het eerste halfjaar, tenzij de uitkomst van de review op de nacalculatie of de met de ondernemer overeen te komen vergoedingen voor het jaar 2004 daartoe aanleiding geven.

Procedure
In de tarieven voor het ophalen en verwerken van kadavers is een bijdrage van de overheid verwerkt. Deze overheidsbijdrage is afhankelijk van beoordeling en goedkeuring door de Europese Commissie.

Mocht ik binnen vier weken na dagtekening van deze brief geen reactie van u hebben ontvangen, dan zal ik de voorliggende tarieven in de Staatscourant bekend laten maken, conform artikel 21, vierde lid, van de Destructiewet.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman

Bijlagen:
Bijlage 1 (PDF-formaat, 38 Kb)

Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel
Bijlage 2 en 3 zijn niet in elektronische vorm beschikbaar


---