STICHTING REDT DE GROENE BARET

Dagvaarding voor Staat der Nederlanden vanwege Groene Baret

Lochem 12-01-2004

Op dit moment is men bij de Koninklijke Landmacht bezig met het invoeren van het nieuwe dagelijkse tenue. Dit pak dat de staat vele miljoenen gaat kosten, in een tijd van forse bezuinigingen en opheffingen van legeronderdelen, hangt voor ca 95% van de tijd in de kast van de militairen daar het alleen bij speciale gelegenheden wordt gedragen.

Nog opmerkelijker en ook kwetsend is het feit dat de bij dit tenue ingevoerde baret donkergroen van kleur is en in het veld niet valt te onderscheiden van de sinds jaar en dag befaamde Groene Baret van het Korps Commandotroepen.

De Groene Baret is een begrip over de gehele wereld en vindt zijn oorsprong in Achnacarry, Schotland, waar Winston Churchill opdracht gaf elite-eenheden te trainen en te onderscheiden met een groene baret. Nederlandse Commando's hebben gevochten in de tweede wereldoorlog en daarna in Nederlands Indië waarbij er velen omkwamen.
Ook heden ten dage worden Commando's ingezet voor levensgevaarlijke missies elders in de wereld (zie Irak.) Alleen diegenen die de uiterst intensieve opleiding met succes volbrengen, zijn levenslang gerechtigd tot het dragen van De Groene Baret. Hiervoor ontvangen zij van de Koninklijke Landmacht een diploma. De Groene Baret staat voor het hebben van bepaalde karaktereigenschappen en het verrichten van bijzondere prestaties zo luidt het certificaat.

Bij de invoering van deze zogenaamde KL baret is er veel protest ontstaan, maar dit is op een opmerkelijke wijze door de bevelhebber der landstrijdkrachten (BLS) Luitenant-Generaal Urlings de kop in gedrukt. Dit was mogelijk door de bevelhebber van het Korps Commandotroepen, die zelf groot bezwaar maakte, hiërarchisch terug te roepen en monddood te maken. Vervolgens werd door de BLS geforceerd om loyaliteit gevraagd richting de commandoverenigingen door een persoonlijk bliksembezoek van de heer Urlings aan het Korps en door Kolonel van Uhm (tevens voorzitter van de Commandostichting) hiërarchisch te bewegen om mee te werken aan die oproep tot loyaliteit. Dit om te voorkomen dat de protesten grotere vormen zouden gaan aannemen. Ook de Commandostichting werd op deze wijze monddood gemaakt. Gevolg van dit alles is dat de commandoverenigingen, waarvan afgevaardigden bij bovenvermelde gelegenheid snel moesten komen opdraven, op het verkeerde been gezet werden en niet goed wisten waar ze aan toe waren.
Bovenstaande zaken hebben ertoe geleid dat de Stichting 'Redt de Groene Baret' in het leven is geroepen die alsnog de belangen van actief dienenden en oud- Commando's kan behartigen.

Inmiddels is duidelijk geworden dat een zeer grote groep van actief dienenden en (oud) Commando's door bovengenoemde werkwijze is overrompeld maar het er nog steeds niet mee eens is. Men vindt algemeen dat het begrip De Groene Baret op grove wijze ontkracht wordt middels een gelijkende kleurvariant.

Afgezien van het aantasten van de unieke barettraditie wordt door de BLS voorbijgegaan aan het psychologisch motiverende effect van het dragen van een Groene Baret en de daarmee optredende verbondenheid met het onderdeel, die de Commando in levensbedreigende oorlogssituaties in staat stellen toch zijn taak te volbrengen. Deze zaken zijn wetenschappelijk onderzocht en onderkend door socioloog dr. P.C. Boer, hoofddocent Sociale Wetenschappen van de faculteit der Militaire Bedrijfskunde van de Koninklijke Militaire Academie. Ook socioloog Rolf R. Bigler in 'De Naamloze Soldaat' beschrijft dit effect. Boer concludeert dat deze zogenaamde 'Esprit de Corps' voornamelijk een top-down aangelegenheid is.
De stichting vindt dan ook dat de BLS met deze affaire heeft aangetoond weinig inzicht te hebben in zijn militaire organisatie en in het bijzonder voor zijn eigen keurkorps dat wereldwijd kan worden ingezet in uiterst precaire situaties.

De besluitvorming voor het nieuwe tenue dateert van 1996, maar tot op heden is de Korps Traditieraad van het Korps Commandotroepen, waarvan de voorzitter Kolonel van Uhm is, nog steeds niet geraadpleegd. De invoering is van de Kl-baret is naar mening van de Stichting niet volgens de procedure geïntroduceerd in de KL, en in sommige gevallen zijn instanties misleid of geheel niet ingelicht. Alle regimentscommandanten en tevens leden van de Wapen Traditieraad Infanterie hebben unaniem verklaard in de beslissingsfase nooit de baret te hebben mogen aanschouwen. Het Korps Commandotroepen zelf moest voorjaar 2003 min of meer toevallig achter het feit van de invoering komen, hetgeen getuigt van weinig respect en professionaliteit.

Afgelopen zomer hebben twee oud-commando's op persoonlijke titel een kort geding aangespannen. Hun verzoek tot afschaffing van de nieuwe KL-baret werd niet gehonoreerd, maar de zaak werd wel ontvankelijk verklaard. Ook gaf de rechter toe dat de procedure 'niet netjes' doch rechtmatig was. Ook werden zij als individuen bestempelt die louter uit emotionele overwegingen en zonder steun van enige achterban dit proces waren aangegaan. Stichting 'Redt de Groene Baret' is tevens van mening dat bij het genoemde proces de rechter absoluut onvolledig geïnformeerd is geweest. Voorstellen tot arbitrage en schadeloosstelling door de Stichting (de baretten kosten een fractie van de vele miljoenen die de schaars gedragen pakken kosten) zijn door de BLS in de afgelopen maanden van de hand gewezen.

Stichting 'Redt de Groene Baret' heeft een aantoonbare lijst van vele donateurs en geregistreerde sympathisanten. Onder hen bevinden zich onder andere de vereniging KST (oud- Indiëstrijders) en de vereniging No2 Dutch Troop (Commando's Tweede Wereldoorlog) waaronder enkele dragers van de Militaire Willemsorde, de hoogste militaire onderscheiding binnen de Nederlandse krijgsmacht. Ook actief dienden, Oud Korpscommandanten, (oud) onderofficieren en hoge officieren van andere legeronderdelen zijn geregistreerd in ons bestand.

Middels een bodemprocedure zal de Stichting trachten de onrechtmatigheid van deze kwestie en de exclusiviteit van de Commandobaret aan te tonen. De dagvaarding is heden verzonden. Hierin hebben wij de rechter gevraagd van de Staat der Nederlanden te eisen de groene KL-baretten uit de roulatie te nemen teneinde de Barettraditie en het Korpsimago in ere te herstellen.