FNV

Opnieuw felle uithaal FNV-voorzitter naar kabinet

De belangrijkste acties van de vakcentrale FNV in de afgelopen 20 jaar waren niet tegen werkgevers gericht, maar tegen het beleid van achtereenvolgende kabinetten. Die opmerkelijke constatering doet Lodewijk de Waal vandaag in een lezing voor Groningse economiestudenten. De verklaring daarvoor is volgens de FNV-voorzitter dat werkgevers meestal zakelijker met conflicten omgaan en niet echt - zoals een kabinet vaak wel doet - vanuit politieke overwegingen een machtsstrijd met de vakbeweging aangaan.

Voor de tweede keer in dit nog korte jaar haalt De Waal fel uit naar het kabinet Balkenende dat volgens hem het oor voornamelijk laat hangen naar de neoklassieke stroming in de economie: 'Het is de leer die zegt, dat alles wat het goed doet gestimuleerd moet worden. En dat alles wat achterblijft geprikkeld moet worden om zelf de achterstand weg te nemen.
Die ideologie dreigt onder het kabinet Balkenende II tot gevaarlijke uitwassen te leiden.'

De FNV-voorzitter signaleert in zijn lezing 'een echte vijandigheid van de kant van een kabinet tegen alles wat zwak is en niet mee kan komen. Wij voelen hun afkeer tegen iedereen die opkomt voor een ander meer sociaal beleid. Wij merken, in lijn met het primaat dat aan het marktmechanisme wordt gegeven, dat meer en meer politici de maatschappelijke positie van de vakbeweging ter discussie stellen. Het is de logica der ontwikkelingen, zou je kunnen zeggen.'

Want: 'Als je als overheid zelf afstand neemt en rond het economisch en sociaal beleid de markt het werk wil laten doen, dan past daarin ook niet een corrigerende rol voor de vakbeweging. En dan moet je die vakbeweging wegdringen van de plaatsen waar ze die rol wel heeft. Ik denk eigenlijk dat dit gaande is in Den Haag, met name bij VVD en D66.
Het CDA lijkt mee te bewegen, gepikeerd als ze daar zijn door de kritiek op hun 'sociale gezicht'.'

FNV Voorlichting/
Paulus Plas: 020 58 16 553

De volledige lezing 'Macht en markt en de rol van de vakbeweging' staat op: www.fnv.nl/nieuws .

12 jan 04 16:33