Ingezonden persbericht


Tivoli is van iedereen!

Concertzaal Tivoli komt met jubileumboek

Utrecht, 14 oktober 1979
Tivoli wordt ontruimd op initiatief van burgemeester Vonhoff. De reden? Brandgevaar, maar het bijbehorende rapportje kan Vonhoff pas tien dagen later voorleggen. Tivoli is boos en bezet nog dezelfde avond de kleine zaal van het nieuwe Vredenburg. Burgemeester Vonhoff valt eigenhandig een demonstrant aan, wat hem de bijnaam "vrijworstelaar Vonhoff" oplevert. Het verzet in de kleine zaal wordt uiteindelijk gebroken door de verwarming hoog te zetten, de telefoon af te snijden. toiletten te vergrendelen en de airco uit te schakelen. Met een klein 250 man wordt de boel al snel een broeikas. Men verlaat geweldloos de zaal, maar buiten is er alsnog politie met honden en wapenstokken.

Utrecht, 21 juni 2003
Monsterband REM geeft een legendarisch concert in Tivoli. Na een week repeteren in de poptempel aan de Oudegracht spelen zij op deze langste nacht de sterren van de hemel.

Van de roep om een podium voor punkbands tot het concert van een wereldband: hoe ontwikkelde Tivoli zich?
Wie waren erbij betrokken? Welke maatschappelijke krachten speelden een rol? Welke invloed had de Utrechtse politiek en had Tivoli op de politiek? Welke stempel drukten de bezoekers? Dit en meer - vooral meer popmuziek - wordt beschreven in het Tivoli Jubileumboek.

Vrouwkje Tuinman gaat op zoek naar hét verhaal over Tivoli en interviewt hiervoor medewerkers, artiesten, politici, cultuurdragers en kopstukken uit het popcircuit. Heb je interessante foto s, verhalen en parafernalia? Die zijn meer dan welkom! Mail naar boek@tivoli.nl of bel met 030 231 34 99. Vraag naar Lieke Timmermans.