FNV

Opnieuw felle uithaal naar kabinet Balkenende
De belangrijkste acties van de FNV in de afgelopen 20 jaar waren niet tegen werkgevers gericht, maar tegen het beleid van achtereenvolgende kabinetten. Werkgevers gaan meestal zakelijk met conflicten om, maar kabinetten zijn vaker geneigd om politieke redenen een machtsstrijd met de vakbeweging aan te gaan.

Die opmerkelijke constatering doet Lodewijk de Waal vandaag in een lezing voor Groningse economiestudenten. Voor de tweede keer in dit nog korte jaar haalt hij daar fel uit naar het kabinet Balkenende dat volgens hem het oor voornamelijk laat hangen naar de neoklassieke stroming in de economie

"Het is de leer die zegt, dat alles wat het goed doet gestimuleerd moet worden. En dat alles wat achterblijft geprikkeld moet worden om zelf de achterstand weg te nemen.

Die ideologie dreigt onder het kabinet Balkenende II tot gevaarlijke uitwassen te leiden"

De FNV-voorzitter signaleert in zijn lezing "een echte vijandigheid van de kant van een kabinet tegen alles wat zwak is en niet mee kan komen. Wij voelen hun afkeer tegen iedereen die opkomt voor een ander meer sociaal beleid. Wij merken, in lijn met het primaat dat aan het marktmechanisme wordt gegeven, dat meer en meer politici de maatschappelijke positie van de vakbeweging ter discussie stellen. Het is de logica der ontwikkelingen, zou je kunnen zeggen."

Want: "Als je als overheid zelf afstand neemt en rond het economisch en sociaal beleid de markt het werk wil laten doen, dan past daarin ook niet een corrigerende rol voor de vakbeweging. En dan moet je die vakbeweging wegdringen van de plaatsen waar ze die rol wel heeft. Ik denk eigenlijk dat dit gaande is in Den Haag, met name bij VVD en D66.

Het CDA lijkt mee te bewegen, gepikeerd als ze daar zijn door de kritiek op hun `sociale gezicht'. "

12 januari 2004
Groningen 12-1-04.doc