Regering.nl

12 jan 2004

'Verdrag met thailand over gevangenen mogelijk'

Ter voorbereiding van het staatsbezoek van Koningin Beatrix aan Thailand heeft oud-minister Van den Broek met de Thaise autoriteiten overlegd over de positie van Nederlandse gevangenen in Thailand.

Dat schrijft minister Bot (Buitenlandse Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer. Oud-minister Van den Broek heeft van 28 tot en met 30 december 2003 namens de Nederlandse regering een bezoek gebracht aan Thailand. Hij heeft daar onder meer gesproken met de Thaise minister-president en de ministers van Buitenlandse Zaken en Justitie.

Bot schrijft dat de gesprekken over de positie van de Nederlandse gevangenen in een 'prettige en open sfeer zijn verlopen'. Op basis van deze gesprekken concludeert de minister dat een verdrag over de overbrenging van 'gevonniste personen' mogelijk is.

Dit verdrag zou in grote lijnen overeenkomen met de verdragen die Thailand al met andere landen hierover heeft gesloten, waaronder met tien EU-landen. Al deze verdragen zijn in lijn met uitgangspunten van de Raad van Europa, maar worden beperkt door een bepaling uit de Thaise wetgeving dat een veroordeelde tenminste een deel van zijn straf in Thailand moet hebben uitgezeten. Pas daarna kan een veroordeelde een verzoek tot overbrenging indienen. Volgens de minister betekent dit dat iemand die in Thailand is veroordeeld voor een drugsdelict pas na acht jaar zo'n verzoek kan indienen.

Bron:



Zie het origineel
Brief aan de Tweede Kamer