Time : 5:59:44 PM
Date : Monday, January 12, 2004
Sender Name: Kabinet Dirk Van Mechelen

Achterstand bouwvergunningen weggewerkt

PERSMEDEDELING VAN DIRK VAN MECHELEN
VLAAMS MINISTER VAN FINANCIËN EN BEGROTING, RUIMTELIJKE ORDENING, WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGISCHE INNOVATIE

Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening, Dirk Van Mechelen, is verheugd vast te stellen dat de achterstanden in de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen met betrekking tot de doorlooptijd van bouwvergunningen weggewerkt zijn.

Van bij zijn aantreden vindt minister Van Mechelen dat de burger recht heeft op het tijdig verkrijgen van een bouwvergunning.

Daarom dat hij via meerdere decreetswijzigingen, besluiten en maatregelen er toe bijgedragen heeft dat er geen tijd meer zou verloren gaan bij de gewestelijke administratie.

Alle provincies behaalden goede resultaten. Wel heeft hij in de loop van de voorbije zomer aan de afdelingen Antwerpen en Oost-Vlaanderen een extra-inspanning gevraagd.

Voor de provincie Antwerpen zijn de resultaten spectaculair. In september 2003 was er nog een achterstand van 1600 dossiers, die nu tot normale proporties, nl. 315 dossiers, herleid is. Dit betekent dat de dossiers vanaf januari binnen de 50 dagen zullen behandeld worden.

Ook in de provincie Oost-Vlaanderen zit men duidelijk op de goede weg. Op 1 oktober 2003 dienden nog 918 dossiers behandeld te worden. Op 1 januari slechts 435 meer. De gemiddelde doorlooptijd bedraagt nog 72 dagen.

Met de laatste decreetswijziging heeft minister Van Mechelen deze positieve dynamiek decretaal definitief verankerd en zullen de resultaten naar de toekomst alleen nog verbeteren.

De cirkel wordt hiermee gesloten. Zolang de gemeenten niet vodoen aan de 5 voorwaarden van het decreet om zelf volledig autonoom de vergunningen te kunnen verlenen, is tijdens de overgangsperiode nu alles decretaal geregeld om de normale bouwvergunningen van onze burgers binnen een redelijke termijn af te leveren: vrijstelling van bouwvergunning voor kleine werken, vrijstelling van medewerking architect voor middel-grote werken, vrijstelling van advies van de gemachtigde ambtenaar voor gebouwen tot 1000 kubieke meter in woongebied, termijn van 50 dagen waar het advies van de gemachtigde ambtenaar nog nodig is. Wanneer deze laatste termijn overschreden wordt, zal de gemeente mogen voorbijgaan aan de adviesvereiste en autonoom beslissen.

De minister verwacht dat in de loop van 2004, reeds 10% van de Vlaamse steden en gemeenten het vergunningenbeleid zullen kunnen overnemen. In Oost-Vlaanderen zal trouwens de stad Gent waarschijnlijk de eerste zijn.

Op het moment dat er steden en gemeenten in Vlaanderen deze verantwoordelijkheid beginnen op te nemen, kunnen de gewestelijke ambtenaren ingezet worden in het begeleiden en ondersteunen van gemeenten die nog niet voldoen aan de 5 voorwaarden. Zo ontstaat een positieve sneeuwbal, of een versneld effect.

Minister Van Mechelen is ervan overtuigd dat hiermee aan alle bekommernissen van het Unizo (die de recente gegevens nog niet verwerkt had), en bij uitbreiding van elke Vlaming, tegemoet gekomen is.

Persinfo: Philippe Heyvaert, woordvoerder Vlaams minister DIrk Van Mechelen. 02 - 553.64.11 of 0495.23.16.90