Gemeente Heumen

Nieuwsberichten

12/01/2004
Geen vrijheid zonder verantwoordelijkheid

Burgemeester Van Zomeren tijdens Nieuwjaarsfeest:

"Geen vrijheid zonder verantwoordelijkheid"

Tijdens het Nieuwjaarsfeest in Maldensteijn wist burgemeester Jan van Zomeren het publiek duidelijk te boeien met zijn kijk op de (Heumense) samenleving. Een aantal citaten uit zijn toespraak: Over de vraag of hij in de race zou zijn als in 2006 een burgemeester gekozen zou moeten worden: "Aan de gemeente ligt het niet!! Wel aan de plannen zoals die nu voorliggen. Die zullen gaan leiden tot ongelukken en hoge kosten (...) Want wat is nu het probleem? En: wat lost een gekozen burgemeester op? In elk geval niet dat daardoor de stembus weer massaal bezocht wordt. "

Veel belangrijker dan deze discussie over een beroepsgroep van nog geen 500 personen, vindt Van Zomeren de morele pijlers van de samenleving die de Koningin in haar Kersttoespraak ook noemde: de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van godsdienst en overtuiging, de vrijwaring van nood en gebrek en het vrij zijn van angst en vrees.

verantwoordelijkheid
"Voor alle vier vrijheden geldt dat ze pas echt voor mensen gaan leven wanneer ze ontbreken (...) Elke vrijheid heeft een keerzijde in verantwoordelijkheid, waarmee gewetensvol moet worden omgegaan. En omdat hier de vrijheden als vanzelfsprekend worden ervaren, worden de verantwoordelijkheden wel eens vergeten. Wat eenvoudiger gezegd: als je in de nacht van Oud op Nieuw vuurwerk afsteekt, zou je de rommel zelf op moeten ruimen. Heel vaak gebeurt dat; maar te vaak ook niet. En gebeurt het steeds vaker niet, dan zullen degenen die de rommel wél opruimen daaraan gaan twijfelen. Vrijheid en verantwoordelijkheid. Dat geldt voor ons allemaal, voor de pers, voor de gemeente, voor het Kabinet, voor u."

"Te gemakkelijk wordt als iets uit de hand is gelopen naar de overheid gewezen en vaak te weinig wordt gelet op de eigen verantwoordelijkheid die daaraan vooraf gaat. Een overheid die vooraf niet zo moeilijk moet doen, maar die achteraf - als iets uit de hand is gelopen - natuurlijk veel strenger had moeten optreden. Maar aan achteraf heb je niet veel."
"Handhaving is goed, want anders gaan de goeden teveel onder de kwaden lijden. Maar regels moeten ook handhaafbaar zijn." "Ook moet worden voorkomen dat onze samenleving als los zand aan elkaar komt te hangen. Voorbeelden zien we genoeg om ons heen. Mijn indruk is dat van zo'n situatie bij ons lang geen sprake is. En daar moeten we zuinig op zijn. Ons bewust zijn van het goede leefklimaat in onze gemeente."

Van Zomeren reikte geen individuele vrijwilligersprijs uit. Hij is te kort in Heumen om die persoonlijke noot toe te voegen. Hij liet de vrijwilligersprijs 2003 daarom gaan naar alle vrijwilligers die zo'n belangrijke rol spelen als bindmiddel in de samenleving. Hij riep de aanwezigen op te komen met voorstellen voor de toekenning van een vrijwilligersprijs volgend jaar.