Gemeente Den Haag

januari 2004
Cursus voor ouders van 'drukke kinderen' (12 januari)

In samenwerking met de GGD Den Haag organiseert het Opvoedsteunpunt Segbroek een cursus 'drukke kinderen'. De cursus is bedoeld voor ouders van overbeweeglijke kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar en start op maandagavond 26 januari a.s. In zes bijeenkomsten van twee uur komen aan de orde: oorzaken van overbeweeglijkheid, grenzen stellen en structureren, positieve aandacht en zelfbeeld, bevorderen van gewenst gedrag, leren luisteren naar elkaar en omgaan met school, familie en anderen. De cursus wordt gegeven door een opvoedmedewerker van het Opvoedsteunpunt Segbroek en een jeugdverpleegkundige van de GGD in het Wijkcentrum de Lijsterbes, Lijsterbesstraat 61. De overige cursusdata zijn 2 februari, 9 februari 16 februari, 1 maart en 8 maart. Elke bijeenkomst begint om 19.30 en duurt tot 21.30 uur. De kosten voor de cursus bedragen EUR6,00.

Sommige kinderen zijn erg beweeglijk, zitten overal op en aan, zijn snel afgeleid en luisteren slecht.
Het opvoeden van een druk, overbeweeglijk kind is geen eenvoudige opgave. Ouders hebben dikwijls te maken met onbegrip van de omgeving en denken soms dat zij de enigen zijn met dit probleem. In zo'n situatie hebben ouders behoefte aan extra informatie, uitwisseling met andere ouders en concrete adviezen.

Praktische oefeningen en thuisopdrachten zijn een belangrijk onderdeel van de cursus. Ook is er gelegenheid om ervaringen uit te wisselen en vragen aan de orde te stellen vanuit de eigen opvoedpraktijk. Er wordt niet gewerkt met standaardoplossingen. Wel wordt gekeken naar de meest passende oplossing voor ouder en kind.