Gemeente Den Haag

januari 2004
Haagse Rekenkamercommissie (12 januari)

Eerste onderzoek van de Haagse Rekenkamercommissie: onderzoek naar decentrale welzijns organisaties (dwo's).

Tegemoetkomend aan het verzoek van de raad is het eerste onderwerp van onderzoek van de Haagse Rekenkamercommissie een feit. Het onderzoek gaat over het bestuur en beleid van de gemeente ten aanzien van de dwo's.

De commissie gaat in eerste instantie bekijken of het gemeentebestuur (raad en college) voldoende middelen heeft om de dwo's te sturen en te controleren. Verder bekijkt de commissie of de dwo's wel voldoende verantwoording hebben afgelegd aan het gemeentebestuur. Met de resultaten uit dit onderzoek besluit de commissie in een latere fase of nog een nader onderzoek naar de bedrijfsvoering van de dwo's zelf uitgevoerd moet worden.

De Rekenkamercommissie is ingesteld om na te gaan of afgesproken beleidsdoelen en gewenste effecten zijn gehaald. Ook bekijkt zij of er zo gering mogelijke kosten zijn gemaakt en of de bestedingen volgens de regeling zijn gedaan. Hiermee kan de Haagse gemeenteraad zijn controletaak beter uitoefenen en zijn positie versterken. De Rekenkamercommissie is sinds december 2003 voltallig en is als volgt samengesteld: R. van Lente (voorzitter), A. Mulder, A. Kaland, N. Roozenburg, en de externe leden P. van der Knaap, J. Schuur en A. Vergeer.

De Rekenkamercommissie verwacht het eerste onderzoek in de eerste helft van 2004 te kunnen afronden.