Algemene Federatie van Militair Personeel

FNV Bonden steunen Kamer in strijd voor korvetten AMERSFOORT - De FNV bonden van militairen, de AFMP/FNV en de MARVER/FNV delen de opvatting van de meerderheid van de Tweede Kamer dat de aanschaf van korvetten voor de Koninklijke Marine een belangrijke bijdrage kan leveren aan het vergroten van de veiligheid in Nederland. Het is volgens deze bonden van groot belang dat de Europese buitengrenzen, onder andere in het kader van de bestrijding van het Internationale terrorisme, goed worden bewaakt. In dat kader draagt Nederland de verantwoordelijk voor de bewaking van onder andere de Noordzeekust.

De AFMP/FNV en de MARVER/FNV zijn echter van mening dat door een gebrek aan, voor de kustwachttaak, geschikte schepen en het gebrek aan samenwerking tussen de verschillende departementen, de kustwachttaak niet alleen onvoldoende wordt uitgevoerd maar dat daarnaast ook veel belastinggeld wordt verspild.

Op dit moment voeren de verschillende departementen niet alleen hun eigen regie als het gaat om de uitvoering van (deel)taken in het kader van de kustwacht, maar hebben daarnaast ook nog hun eigen aanschafbeleid als het gaat om de schepen en de bemensing van die schepen.

Daardoor varen schepen van de Koninklijke Marechaussee, de Koninklijke Marine, de Douane en de Inspectie Verkeer en Waterstaat ongecoördineerd naast elkaar in hetzelfde gebied rond.

Indien de Koninklijke Marine kan beschikken over korvetten, kan zij niet alleen haar eigen taak in het kader van de kustwacht op een goede wijze vervullen, maar kan zij ook een platform bieden aan andere overheden die taken hebben in het kader van de kustwacht of andere inspectietaken.

Voorts hechten de AFMP/FNV en de MARVER/FNV aan het behoud van de werkgelegenheid in de scheepsbouw. Daarnaast zijn de bonden, gelet op het belang van een verdere uitbouw van de kenniseconomie voor Nederland, van opvatting dat deze hoogwaardige industrie voor Nederland behouden moet blijven.

Voor nadere informatie:
Wim van de Burg, voorzitter AFMP/FNV 06-535-26080 Han Busker, voorzitter MARVER/FNV 06-514-12960
Marlies Verhoef, woordvoerster AFMP/FNV 06-532-90058

Bijgewerkt op: Wednesday 24 November, 2004