Verbond van Verzekeraars

Verzekeraars in toptien beste serviceverleners

Matthijs Hartog, een 28-jarige zelfstandig ondernemer uit Moordrecht, ontdekte vorig jaar dat hij te veel premie betaalde. Hij was dubbel verzekerd voor rechtsbijstand en er werd al een jaar lang premie geïnd voor een motorfiets die hij had verkocht. Bovendien vermoedde Hartog dat hij door de schadevrije jaren die hij had opgebouwd, recht had op een korting op zijn autoverzekering. Hij belde zijn verzekeraar, legde het probleem voor en binnen een week was alles opgelost. Ik kreeg met terugwerkende kracht alle te veel betaalde premie terug en mijn autoverzekering werd goedkoper.

In de december-uitgave van Readers Digest is een artikel te vinden onder de kop Krijgt u wel genoeg service?. Marktonderzoeksbureau NFO Trendbox BV heeft in opdracht van Readers Digest, een onderzoek gedaan naar de servicegerichtheid van dienstverleners uit zon dertig sectoren. Daaruit is gebleken dat de dienstverlening op veel terreinen tekortschiet. Klanten klagen met name over te lange wachttijden, niet nagekomen beloften, slechte bereikbaarheid, onbeleefd personeel en gebrekkige of ontbrekende informatie. Klanten zijn met name hard in hun oordeel over bankinstellingen, het openbaar vervoer en overheidsinstanties, aldus het onderzoek.

Verzekeraars scoren beter dan hun collegas uit het bankwezen. Zo geeft 88 procent aan tevreden te zijn en is het percentage slechte ervaringen van zes procent bijna de helft kleiner. Woordvoerder Hennie Zoontjes van het Verbond toont zich niet erg verrast door de goede score van verzekeraars. Verzekeren is bij uitstek een dienstverlenend beroep. In Nederland heb je de keuze uit ongeveer 600 autoverzekeringen. Bij een slechte service switcht de klant vrij gemakkelijk naar een ander. Als verzekeraar onderscheid je je dan ook naast de premie en de voorwaarden, vooral door service.

Top 10 beste serviceverleners


1. Reisbureaus


2. Benzinestations


3. Apotheken


4. Huisartsen


5. Verzekeraars


6. Supermarkten


7. Garages


8. Bouwmarkten, doe-het-zelfzaken


9. Autodealers


10. Ziekenhuizen

Verzekerd!, januari 2004