Vlaamse overheid

Bij de aanvang van het academiejaar 2003-2004 is een spoedtelling uitgevoerd om een indicatie te krijgen van het aantal studenten aan onze hogescholen en universiteiten. Deze telling houdt enkel rekening met de studenten die ingeschreven waren op 31 oktober 2003. Aangezien de uiterste inschrijfdatum voor dit academiejaar 1 februari 2004 is, gaat het om een beperkte en niet-definitieve telling.

Lichte stijging aantal studenten

Op 31 oktober 2003 bleken 158.733 studenten zich te hebben ingeschreven in het hoger onderwijs. Dat zijn er 835 meer dan tijdens de spoedtelling van vorig academiejaar. 54,63% van de ingeschreven studenten zijn vrouwelijk.

Hogescholen: meer nieuwe eerstejaars

Aan de hogescholen schreven er zich 102.130 studenten in. Opgelet, dit cijfer bevat enkel de studenten die zich inschreven in een basisopleiding of voor een initiële lerarenopleiding. Vergeleken met vorig jaar is er een lichte stijging merkbaar van het aantal studenten, zowel bij de opleidingen van één cyclus als die van twee cycli. Dit jaar zijn er dus ook iets meer eerstejaars dan vorig academiejaar.

Enkele opvallende cijfers: bij de hogeschoolopleidingen van het korte type (HOKT) blijven Handelswetenschappen en Bedrijfskunde de populairste studiegebieden. Voor de opleiding vroedkunde, een richting van het korte type die binnen het studiegebied Gezondheidszorg valt, zijn er dit jaar 14,38% meer inschrijvingen dan vorig jaar.

De grootste klimmer binnen de HOKT-opleidingen is het studiegebied Biotechniek. De opleidingen van het lange type (HOLT) in de Biotechniek, die van twee cycli dus, kennen een terugval. Ten opzichte van vorig academiejaar is er ook een opmerkelijke daling merkbaar in het studiegebied Architectuur voor de HOKT-opleidingen. Architectuur zit dan weer wel in de lift wat de HOLT-opleidingen betreft. Het studiegebied Productontwikkeling, dat is er één van het lange type, ken een terugval van 9,05%.

Nieuw in deze telling is de opname van het aantal studenten per cyclus, studiegebied en opleiding. Alle HOKT- opleidingen binnen de studiegebieden Onderwijs en Sociaal- Agoqisch Werk kennen een toename. Bij hoger onderwijs van het lange type vertonnen enkel binnen het studiegebied Audiovisuele en Beeldende Kunst alle opleidingen een stijgende tendens.

De opleiding sociaal werk telt dit jaar 523 studenten meer en is daarmee de grootste klimmer. De grootste verliezer is de opleiding toegepaste informatica. Die telt dit jaar 828 studenten minder.

Het aantal generatiestudenten, dat zijn studenten die zich voor de eerste maal inschrijven in het eerste jaar van een basisopleiding in het Vlaamse hoger onderwijs, is gestegen met 6,51%.

Universiteiten: status quo.

Er zijn dit jaar 56.603 studenten ingeschreven aan de universiteiten. Dat zijn er slechts 17 meer dan vorig jaar. Deze telling beperkt zich tot de studenten die ingeschreven zijn voor een academische basisopleiding.

Het studiegebied Rechten, Notariaat en Criminologische Wetenschappen blijft het grootste aantal studenten tellen, ondanks een daling van het aantal nieuwe eerstejaars. Het studiegebied 'Psychologische en Pedagogische Wetenschappen' staat met 6.503 studenten op de tweede plaats en kent een stijging van 104 studenten. Economische en Toegepaste Economische Wetenschappen doet het minder goed en zakt van de tweede naar de derde plaats. Alle opleidingen binnen dit laatste studiegebied, met uitzondering van economische wetenschappen, blijken dit jaar minder populair te zijn. De tweede cyclusopleiding toegepaste informatica en sociologie scoren goed. Ook de postacademische opleiding Notariaat kent een forse toename van het aantal studenten.

Het aantal generatiestudenten is gedaald met 4,39%. De tendens van de dalende instroom zet zich dus verder. Ook bij de eerstejaarsstudenten. In het totaal zijn er 18.258 inschrijvingen in het eerste jaar van een academische opleiding. Dat is een daling van 1,98% ten opzichte van de beperkte statistische telling van 2002-2003.

U vindt alle cijfers op:
http://www.ond.vlaanderen.be/hoger_onderwijs/BST.htm

info : Jo De Ro, woordvoerder van minister Vanderpoorten
- tel. (0475) 98 33 73 -
(02) 553.99.23 - fax. (02) 553 99 19
e-mail: persdienst.vanderpoorten@vlaanderen.be


---