Digitale Gemeente Houten

Samenwerking tussen gemeenten Nieuwegein, Vianen, IJsselstein en Houten

maandag 12 januari 2004 - Bron: Gemeente Houten

De colleges van B&W van de gemeenten Nieuwegein, Vianen, IJsselstein en Houten hebben besloten op een aantal punten meer samen te gaan werken. In een bestuurlijke conferentie op 2 december 2003 hebben zij een aantal themas benoemd waarop die samenwerking concreet vorm gaat krijgen. Samenwerking zorgt voor optimale voorzieningen voor burgers, instellingen en bedrijven en kan de gemeenten kosten besparen. Een win-win situatie dus. De voorgestelde samenwerking is een logisch gevolg op de ontwikkelingen van de laatste jaren.

Afgesproken is dat elke gemeente trekker is van één thema. Bij het uitwerken van het thema wordt samengewerkt met de andere gemeenten. Elk trimester zal een terugkoppeling over de voortgang plaatsvinden. Vóór 1 maart 2004 zal voor elk thema een plan van aanpak gemaakt zijn. De verdeling van de themas is als volgt:

Vianen is trekker van Economie en werkgelegenheid. Nieuwegein is trekker van Onderwijs, cultuur, jeugd en sociale zaken. Ijsselstein is trekker van Ruimtelijke ordening, volkshuisvesting. Houten is trekker van Verkeer, infrastructuur, milieu.

Samenwerking logisch gevolg ontwikkelingen
Het voorstel voor verdergaande samenwerking komt niet uit de lucht vallen. Al vele jaren voeren de colleges van B&W bilaterale gesprekken om in nauwe samenwerking allerlei problemen tot een oplossing te brengen. Samenwerking is er al bij subsidiering van welzijnsvoorzieningen, uitvoering van regelingen in de sociale wetgeving en de realisatie van een gemeenschappelijk bestemmingsplan voor Laagraven. De veerpont over de lek tussen Vianen en Nieuwegein ontstond ook door intergemeentelijke samenwerking. Diensten als politie, brandweer en onderwerpen als rampenbestrijding worden in gemeenschappelijkheid aangepakt. Ook in regionaal verband, zoals het Bestuur Regio Utrecht (BRU) wordt al constructief samengewerkt.

Stedelijk netwerk
In de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening is formeel gesteld dat Houten, Vianen, IJsselstein en Nieuwegein onderdeel zijn van een stedelijk netwerk. De gemeenten moeten dan zorgen voor een onderling samenhangende en goede structuur van wonen, werken, voorzieningen, recreatie en verkeer. De uitkomsten van de decemberconferentie zijn daarvoor een goed uitgangspunt.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2004 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).