Nieuw-Vlaamse Alliantie


Minister Sannen spoort Vlaams Visserijcomité aan tot hogere activiteit (12/01/04)

Vlaams volksvertegenwoordiger Jan Loones ondervroeg minister Sannen over zijn visserijbeleid, meer bepaald omtrent de advisering door het Vlaams Visserijcomité. Het blijkt namelijk dat de visserijsector klachten heeft over het feit dat de minister over een en ander de adviezen van het Visserijcomité niet heeft afgewacht alvorens zijn beleidsbrief voor 2004 te schrijven. Een gevolg daarvan, aldus de sector, is dat het voorgestelde ministerieel beleid van 2004 weinig compatibel is met de adviezen van het comité.

Jan Loones verwoordde in een parlementaire vraag dit ongenoegen bij de minister. De minister antwoordde daarop dat het niet gangbaar is beleidsnotas van ministers voor te leggen aan de beleidsadviesraden, doch deze rechtstreeks in te dienen in het Vlaams parlement. Hij zei bovendien het niet politiek correct te vinden om zijn beleidsbrief eerst aan de sector voor te stellen, alvorens de parlementsleden te hebben geraadpleegd. De minister deelde de mening van het Vlaams Visserijcomité niet als zouden de voorstellen van zijn beleidsbrief niet compatibel zijn met de adviezen van het comité.

Wat de adviserende rol van het comité betreft, verwijst de minister uitdrukkelijk naar Artikel 20 van het besluit van de Vlaamse regering van 26 mei betreffende de samenstelling en de werking van het comité.

Dit artikel bepaalt onder meer dat het comité tot taak heeft het Vlaams parlement, de Vlaamse regering en de Vlaamse minister te adviseren over alle aangelegenheden die betrekking hebben op alle aspecten en facetten van de Visserij. De minister spoort het comité bovendien aan tot hogere activiteit, wanneer hij stelt dat niets het Visserijcomité belet om ook op eigen initiatieven adviezen te verstrekken.

Auteur:
Vlaams parlement
Jan Loones, Vlaams volksvertegenwoordiger

Meer informatie:
Contactpersoon: Jan Loones
Telefoon: 058/51 37 38
E-post: jan.loones@vlaamsparlement.be