Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA wil betutteling van ouders afschaffen (12/01/04)

De N-VA dient opnieuw een wetsvoorstel in dat de absurde regeling, waardoor ouders onder andere geen geld kunnen afhalen van de rekening van hun kinderen, afschaft. Reeds in de vorige zittingsperiode was de N-VA de enige partij die zich verzette tegen deze wetswijziging. Daarom diende N-VA-Kamerlid Geert Bourgeois toen reeds een wetsvoorstel in dat de betutteling van ouders ongedaan maakt. Dat voorstel wordt vandaag opnieuw ingediend.

Volgens de N-VA is de huidige regeling niet alleen betuttelend voor de ouders maar ook gewoonweg onwerkbaar. De banken erkennen trouwens dat de regelgeving met de voeten wordt getreden. Steeds meer ouders zullen daarenboven een rekening op eigen naam openen zodat de minderjarigen minder in plaats van meer beschermd worden.
Als gezinspartij wil de N-VA net de band tussen ouders en kinderen versterken. Met de huidige regeling worden de ouders gewantrouwd. Als we de ouders niet vertrouwen met het geld van hun kinderen, waarom zouden we ze dan vertrouwen met de opvoeding van hun kinderen? vraagt N-VA-voorzitter Bourgeois zich af. We zijn het er toch allemaal over eens dat de opvoeding van kinderen belangrijker is dan het bedrag op hun rekening?. De N-VA bepleit een samen-leving van vrije en verantwoordelijke Vlamingen. Als je ouders verantwoordelijk stelt voor de opvoeding van hun kinderen, moet je hen daarvoor ook de nodige vrijheid geven en het nodige vertrouwen.

De regeling waarbij ouders zich steeds tot de vrederechter moeten wenden voor elke geldafhaling leidt ook tot een zinloze overbelasting van de vredegerechten.
Bourgeois wijst er tot slot op dat de minderjarigen sowieso, dus ook zonder de betuttelende bepalingen, voldoende beschermd zijn. Bij het bereiken van de meerderjarigheid kan elke jongere een overzicht van alle bankverrichtingen opvragen en desnoods juridisch optreden.

Auteur:
Geert Bourgeois, Kamerlid, algemeen voorzitter
Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be