Politie Noord- en Oost Gelderland

REGIOPOLITIE NOORD- EN OOST-GELDERLAND
DISTRICT ACHTERHOEK

GROENLO/WINTERSWIJK, 12 JANUARI 2004

ONDERWERP: MAN MET VALS GELD AANGEHOUDEN.

Agenten in Winterswijk hebben in de namiddag een 25-jarige man uit Litouwen angehouden die ervan verdacht wordt in Winterswijk en Groenlo een vals biljet van 100 euro te hebben uitgegeven. In Groenlo heeft hij toen hij betrapt werd een winkelbediende weggeduwd, waardoor deze een armblessure opliep.

De politie kreeg omstreeks 15.45 uur een melding, dat een vermoedelijk uit Oost-Europa afkomstige man bij een winkel een vals biljet van 100 euro had uitgegeven. Winkelpersoneel was door een getuige op het mogelijk valse biljet gewezen en dit bleek bij controle terecht te zijn.

Toen de winkelbediende achter de uitgever van het biljet aan ging trof ze hem in een andere winkel aan. Ze trachtte hem de toegang te versperren, maar werd weggeduwd, waardoor ze armblessure opliep.

Ruim een uur later werd een melding van de uitgifte van vals geld in Winterswijk aan de politie doorgegeven. Surveillerende agenten hebben met een goed signalement een onderzoek ingesteld en troffen de mogelijk verdachte in de Misterstraat aan. Hij werd aangehouden en bleek in het bezit van enkele valse 100 euro biljetten te zijn. Inmiddels was de link met het incident in Groenlo al gelegd en bij confrontatie bleek het om dezelfde man te gaan.

Deze verdachte is in verzekering gesteld en dat er warschijnlijk nog iemand op deze wijze valse 100-tjes uitgeeft blijkt uit een melding uit Doetinchem, waar rond 16.10 uur bij en schoenenzaak aan de Nieuwstraat met een vals 100-tje is betaald. Ook hier ging het om een Oost-Europeaan.

De politie waarschuwt ondernemers om allert te zijn op mensen die veelal in gebrekkig Engels of Duits een goedkoop artikel willen aanschaffen en vervolgens het wisselgeld van 100 euro terug willen hebben ! Biljetten van 100 euro worden slechts beperkt in het dagelijkse betalingsverkeer in winkels gebruikt, omdat pinautomaten biljetten van 50,20 en 10 euro geven ! Het is de verdachte altijd om het wisselgeld te doen en een gewaarschuwd mens telt voor twee !

Einde bericht

Anton de Ronde 0900-8844