Provincie Friesland



PERSBERICHT

Nummer: 006-MvG
Datum: 12 januari 2004

recordaantal sollicitanten burgemeesterspost schiermonnikoog

Bij Commissaris van de Koningin Ed Nijpels hebben zich 46 kandidaten gemeld voor het burgemeesterschap van Schiermonnikoog: 43 mannen en drie vrouwen. Vier jaar geleden werd er al massaal gesolliciteerd (37), deze keer is dat ruim overtroffen.

Een paar feiten op een rij :

Dertien sollicitanten zijn lid van de VVD, elf van het CDA, vijf van de PvdA, vijf van D66, vier van een lokale partij, drie van Groenlinks en vijf sollicitanten zijn geen lid van een politieke partij of een eventueel lidmaatschap is niet vermeld. Zestien kandidaten hebben ervaring als (oud)wethouder. De overige dertig sollicitanten hebben een andere bestuurlijke, ambtelijke of maatschappelijke achtergrond.

De meeste (22) kandidaat-burgemeesters zijn tussen de 50 en 60 jaar oud. Dertien sollicitanten zijn tussen de 40 en 50 jaar, zeven kandidaten zijn tussen de 30 en 40 jaar en vier kandidaten zijn tussen de 20 en 30 jaar.

CdK Nijpels maakt de komende weken een selectie uit de kandidaten en legt die voor aan de vertrouwenscommissie van de gemeente Schiermonnikoog. In de regel zijn dat zes tot acht personen. Met elk van deze kandidaten voert de vertrouwenscommissie een gesprek. Vervolgens doet de vertrouwenscommissie aan de gemeenteraad verslag van haar bevindingen en beveelt ze twee kandidaten aan. De raad vergadert daar achter gesloten deuren over, en maakt daarna de aanbeveling openbaar. Mede aan de hand van deze aanbeveling volgt daarna de benoeming van de nieuwe burgemeester door de Kroon.


---- --