Vialis
BR>

Praktijkproef Nijmegen nieuwe generatie parkeerapparatuur

Maandag 12 januari start Vialis in gemeente Nijmegen met de installatie van de eerste ViPas- parkeerautomaten. Met ViPas en ViBos introduceert Vialis een volledig nieuwe generatie parkeerapparatuur op de markt. ViPas is uitvoerig getoetst in beschermde omgeving en de ViaPas-parkeerautomaten te Nijmegen maken deel uit van een aansluitende praktijkproef. Tijdens de proef zal de gemeente de ervaringen van de gebruikers onderzoeken en zal Vialis met vereiste praktijktests de certificeringsprocedure afronden voor de nieuwste en meest veilige protocol voor betaalsoftware. Gedurende een periode van drie weken zijn hiervoor 25 ViPas-parkeerautomaten nodig.

ViPas / ViBos
Als enige parkeerautomaat gebruikt ViPas het nieuwe best beveiligde betalingsprotocol ITA van Interpay, de dochteronderneming van de Nederlandse banken voor het opzetten, beheren en ontwikkelen van een bertrouwbare en efficiënte betaalinfrastructuur.

ViPas-parkeerautomaten zijn geschikt voor betaling met cashgeld, Chipknip, creditcards, loyaliteitskaarten plus elke combinatie daarvan en ViPas biedt via een duidelijk display met menu's de gangbare 'flappetap-bediening' in meerdere talen. ViPas is ook geschikt voor andere straatbetalingen, zoals tickets/abonnementen voor ponten/veren, eventueel in combinatie met kentekenherkenning.

De ViPas-parkeerautomaten zijn draadloos verbonden met de ViBos-centrale. ViBos is het centrale back-office beheerssysteem van ViPas. Op ieder moment van de dag kan de beheerder statusrapporten opvragen, elektronisch parkeergeld afstorten of bijvoorbeeld tarieven aanpassen. En dat alles vanachter het eigen bureau en of naar wens geheel door Vialis verzorgd.

Gemeente Nijmegen
De nieuwe ViPas-apparatuur werkt sneller, is makkelijker te bedienen en maakt het weer mogelijk zowel met muntgeld als chipknip (ook CityChip) betalen binnen de singels.

De nieuwe parkeerautomaat heeft een heldere display, met een duidelijke gebruikersinstructie en geeft desgewenst veel informatie, bijvoorbeeld over tarieven. De gebruiker kan kiezen uit informatie in het Nederlands, Duits en Engels. Groot voordeel is dat het nieuwe apparaat sneller werkt en zowel munt als chipknipbetaalmogelijkheden heeft. Later zal het betalen met creditcard mogelijk worden. Met dit nieuwe apparaat is tevens voldaan aan de wens van het gemeentebestuur om het straatparkeren ook met muntgeld te kunnen betalen.

De gemeente hecht veel waarde aan de ervaringen van de gebruikers. Het apparaat is pas goed wanneer de gebruikers dat zo ervaren. In totaal zullen 450 gebruikers om hun ervaringen worden gevraagd. Na eventuele aanpassingen aan ViPas en het uittesten daarvan zullen alle 145 automaten worden vervangen en via een GPRS-verbinding worden aangesloten op het ViBos van Vialis in Haarlem.