Amsterdam RAI

ARBO 2004
11 nov 2003

HET VAK IN AL ZIJN FACETTEN BELICHT OP ARBO 2004

Professionals die zich bezig houden met het verbeteren van arbeids-omstandigheden kunnen van 13 tot en met 15 januari hun hart ophalen tijdens de vakbeurs ARBO 2004. Het evenement in Amsterdam RAI biedt de bezoeker actuele trends en ontwikkelingen op het gebied van persoonlijke bescherming, ergonomie, wetgeving, reïntegratie en verzuimpreventie. Ook opleidingen, BHV, bedrijfshygiëne en luchtbehandeling komen aan bod tijdens de vakbeurs die, mede op verzoek van de bezoekers, jaarlijks wordt georganiseerd.

De arbobranche maakt momenteel tal van ingrijpende ontwikkelingen door. De wetgeving rondom preventie en reïntegratie is complexer geworden en de financiële consequenties van veiligheid en aansprakelijkheid groeien. De arbowetgeving én de controle daarop worden scherper en werkgevers krijgen tegelijkertijd steeds meer eigen verantwoordelijkheden en kunnen bij schadeclaims zelfs aansprakelijk gesteld worden. Sarah Westdijk van Amsterdam RAI: Door alle veranderingen hebben de Nederlandse arboprofessionals, zo blijkt uit onderzoek van Amsterdam RAI, een nog sterkere behoefte aan (her)oriëntatie en kennisuitwisseling. Op ARBO 2004 wordt in die behoefte voorzien.

Demonstraties
Het expositiegedeelte van ARBO 2004 wordt aangevuld met seminars. Een goede gelegenheid voor de bezoekers om met vakgenoten te discussiëren en ideeën uit te wisselen over actuele arbovraagstukken en nieuwe oplossingen. Ook zijn er praktische toepassingen te zien. Zo geeft Vandeputte Safety dagelijks verschillende demonstraties, waarbij het werken in verschillende gevaarlijke situaties, met de nadruk op de veiligheid in de chemische industrie, wordt belicht.

Schijnwerpers op innovaties
Een nieuw beursonderdeel is de ARBO Innovation Award. De award is een onderscheiding voor opvallende innovatieve producten, diensten of concepten voor de arbobranche. Sarah Westdijk: Voortdurend introduceren fabrikanten, leveranciers of importeurs met veel trots en deskundigheid nieuwe of verbeterde producten voor de arbobranche. Wij zetten middels deze award graag de schijnwerpers op al die innovaties. De tientallen inzendingen worden door een deskundige, onafhankelijke jury beoordeeld. De uitreiking van de ARBO Innovation Award is op de eerste tentoonstellingsdag, dinsdag 13 januari in Amsterdam RAI. Naast de award krijgt de winnaar extra aandacht in een speciaal hiervoor ingerichte galerie op de beursvloer. Ook de nominaties krijgen een plek in deze galerie.

Compacter
ARBO is dit jaar compacter dan de voorgaande editie. Dit heeft enerzijds te maken met het feit dat het evenement nu jaarlijks wordt georganiseerd in plaats van tweejaarlijks en anderzijds omdat de laatste jaren steeds meer diensten en minder producten worden getoond en er dus minder vierkante meters nodig zijn. Westdijk: Uiteraard speelt het economische tij ook een belangrijke rol. We zijn dan ook trots dat een aantal exposanten als Grahl Nederland, Vandeputte Safety en Emma Veiligheidsschoenen weer op de beurs aanwezig is. Bovendien geven ook het Ministerie van SZW, vertegenwoordigd door de Arbeidsinspectie, en ArboNed acte de présence tijdens ARBO.

Krachtenbundeling
ARBO wordt ook dit jaar weer tegelijkertijd gehouden met de vakbeurs Personeel en Organisatie. Omdat arbo- en P&O-specialisten in steeds meer bedrijven werken aan een geïntegreerd arbobeleid heeft Amsterdam RAI opnieuw gekozen voor een krachtenbundeling van beide evenementen. Geïnteresseerden kunnen zich via de website www.arbo-rai.nl registreren voor een gratis bezoek aan ARBO 2004.

Amsterdam, 11 november 2003

Noot voor de redactie /