Ingezonden persbericht

PERSBERICHT WEEK 3

EIGEN SCHULD

Debat over Armoede in Nederland

De Robin Hood- rekening die minister De Geus wilde openen is door het kabinet afgewezen. De rekening waarop rijken hun bijdragen konden storten voor de bijzondere bijstand zou volgens het kabinet onterecht de indruk wekken dat het kabinet te weinig voor de armen doet. Is die indruk inderdaad onterecht? De kerken klaagden begin vorig jaar al dat het sociale vangnet van de overheid tekort schiet. Zorgt het kabinet Balkende 2 wel voor de armen? TUMULT organiseert op 13 januari 2004 een debat in de Lutherse Kerk, Hamburgerstraat 9, Utrecht. Aanvang 20.00 uur. Toegang vrij.

Een debat over armoede in Nederland onder leiding van Bernadette van Dijck, Manager RNTC Europe, Bart Jan Spruyt, directeur Edmund Burke Stichting, Jan de Wit, Tweede Kamerlid SP, Gerda Verburg, Tweede-Kamerlid CDA, en Raf Jansen, directeur Sjakuus. Inleiding door René Gabriëls, filosoof (van de onderklasse) aan de Universiteit van Maastricht .

Het denken over armoede heeft in de jaren 90 een behoorlijke verschuiving doorgemaakt, schrijft Gabriëls in zijn boek Intellectuelen in Nederland, publieke controversen over kernenergie, armoede en Rushdie. Werd armoede beschouwd als een gevolg van ongelijke verdeling van inkomen of toegeschreven aan het lot, halverwege de jaren 90 worden mensen zelf verantwoordelijk gehouden voor hun leven. Het huidige kabinet voert die zelfredzaamheid ver door en snoeit in Melkertbanen en uitkeringen. Met als gevolg dat steeds vaker de hulp wordt ingeroepen van diaconieën en caritasinstellingen omdat het sociale vangnet van de overheid tekort schiet. De Werkgroep de Arme kant van Nederland/EVA (een werkgroep van de Raad van Kerken) stelt dat zij de armen helpen onder protesten zij kerken stimuleert te rapporteren aan de overheid. Armenzorg door de kerken was immers met de instelling van de Bijstandswet in 1963 in de ban gedaan. Zijn we terug bij af?

Voor reserveringen of meer informatie: 030 2332430 of www.TUMULTdebat.nl.



Ingezonden persbericht