Gemeente Maassluis

Persberichten

7-1-2004

Presentatie vernieuwingsplannen Koningshoek op 13 en 15 januari

Op dinsdag 13 januari en op donderdag 15 januari 2004 zijn er twee informatiebijeenkomsten in het Maassluise stadhuis over de vernieuwingsplannen die er zijn voor het gebied Koningshoek. Dinsdag 13 januari zijn vanaf 20.00 uur de omwonenden en overige belangstellenden van harte uitgenodigd in het stadhuis aan de Koningshoek. Op donderdag 15 januari zijn alle ondernemers uit Maassluis, zowel uit de Koningshoek als uit de andere winkelcentra, vanaf 20.00 uur welkom in de Raadzaal in het stadhuis.

De plannen die er zijn voor een vernieuwing en uitbreiding van het winkelcentrum, woningbouw, de bouw van parkeervoorzieningen en een andere inrichting van de openbare ruimte, zijn vervat in een zogenaamd Masterplan. Deze plannen hebben betrekking op het winkelcentrum, maar ook op het gebied er om heen. Het gaat om het gebied tussen het NS-station, de Logger, Uiverlaan, Van Beethovenlaan en Drijver.

Tijdens beide bijeenkomsten zal aan de hand van het concept-Masterplan Koningshoek het waarom van de vernieuwingsplannen en de uitgangspunten en randvoorwaarden die worden gehanteerd voor de planontwikkeling aan de orde komen. Het gaat dan bijvoorbeeld over themas als winkels, verstedelijking, de verbinding met Balkon en Waterweg, parkeren en het openbaar gebied. Doel van het Masterplan is de stedenbouwkundige kaders voor de (her)ontwikkeling van Koningshoek voor de komende 10 jaar vast te leggen. Uiteraard bestaat bij beide bijeenkomsten ruim de gelegenheid om vragen te stellen en opmerkingen te maken.

Bij de ontwikkeling van plannen voor het vernieuwen van de Koninsghoek is niet alleen de gemeente betrokken. Rodamco (eigenaar van winkelcentrum Koningshoek) en ontwikkelaar William Properties hebben samen met de gemeente de handen ineen geslagen om het gebied Koningshoek een nieuwe impuls te geven. Aanleiding is enerzijds de wens om de marktpositie van winkelcentrum Koningshoek binnen de regio te verbeteren. Anderzijds wordt het steeds logischer om Koningshoek en omgeving tot stadscentrum te maken.

Masterplan in een notendop
Het stedenbouwkundige plan heeft ten doel het nu nog in zichzelf gekeerde winkelcentrum meer naar buiten te richten. Koningshoek moet niet alleen een winkeldoos zijn, maar een stadshart worden dat goed aansluit op de omgeving en uitnodigende entrees heeft. Belangrijke ingrepen om dit te bereiken zijn de aanleg van een Promenade met daaraan gelegen van oost naar west het Van Beethovenplein (langs de Van Beethovenlaan), het Stadhuisplein en het Cultuurplein (voor de bibliotheek en Koningshof). Om dit mogelijk te maken moet een deel van het winkelcentrum gesloopt worden, zodat er een lange rechte Promenade kan ontstaan. Op andere plekken, bijvoorbeeld richting Van Beethovenlaan en Uiverlaan, wordt het winkelcentrum verder uitgebouwd.

Boven, naast en tegenover de winkels moet een groot aantal woningen komen en de openbare ruimte moet worden heringericht. In totaal zullen er zon 450 woningen bij komen in Koningshoek. Een deel hiervan zijn gelegen boven het winkelcentrum, een deel in aparte bouwblokken, bijvoorbeeld aan weerszijden van het stadhuis. De winkels worden in de nieuwe situatie niet meer alleen naar binnen in het overdekte gedeelte gericht. Ook aan de openbare ruimte zoals de Promenade en de pleinen moeten winkels komen. De weekmarkt zal verhuizen naar het Marktplein, achter de woningen aan de Drijver en parkeren zal gebeuren in parkeergarages of op parkeerdekken.

Reageren
Ook al gaat het hier niet om een formele inspraakprocedure, er bestaat uiteraard wel de mogelijkheid om op het concept-Masterplan Koningshoek te reageren. Het gemeentebestuur wil immers graag weten wat de betrokkenen vinden van de plannen. Wie het Masterplan wil inzien kan tot 26 januari 2004 terecht in het informatiecentrum in de hal van het stadhuis. Tot en met 26 januari kunnen zowel mondeling als schriftelijk reacties worden ingediend. Mondelinge reacties kunt u tijdens kantooruren doorgeven aan de heer W. te Selle van de afdeling ruimtelijke ordening en milieubeheer, telefoon 5931796. Schriftelijke reacties kunnen worden gestuurd naar het college van burgemeester en wethouders, postbus 55, 3140 AB Maassluis.

Alle ingediende reacties worden bestudeerd en waar mogelijk en wenselijk verwerkt in het definitieve Masterplan. Dit definitieve Masterplan zal naar verwachting in de loop van het eerste kwartaal van 2004 worden behandeld in college, raadscommissie en gemeenteraad.Als de gemeenteraad instemt met de in dit Masterplan vastgelegde (ruimtelijke) basisvoorwaarden en grenzen, worden vervolgens meer tot in detail uitgewerkte plannen gemaakt voor de invulling van het gebied. Die concrete plannen (bestemmingsplannen, bouwplannen) doorlopen vervolgens de procedures die daarvoor onder andere in de Wet op de Ruimtelijke Ordening zijn vastgelegd, met de bijbehorende inspraakmomenten. Het jaar 2004 zal naar verwachting geheel voor deze procedures worden benut. De hoop is dat in 2005 de eerste paal de grond in kan gaan om de plannen ook daadwerkelijk te realiseren.

Gerelateerde documenten:
Informatiebijeenkomsten over vernieuwing Koningshoek