Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2004-002

Den Haag, 7 januari 2004

Minister Zalm komt met 3% 3-jaars lening

Dinsdag 13 januari veilt het Agentschap van het ministerie van Financiën de eerste nieuwe lening van 2004. De driejarige lening heeft een couponrente van 3%. De Staat verwacht in eerste instantie een bedrag van 2 tot 3 miljard euro plaatsen. De lening zal in de loop van het jaar meerdere malen heropend worden om het totaal uitstaande bedrag tot minimaal 10 miljard euro te verhogen. Voor zover nog geen 10 miljard euro uitstaat, zal de liquiditeit worden gegarandeerd door een repo-faciliteit die ter beschikking staat van primary dealers.

De veiling vindt aanstaande dinsdag, 13 januari plaats. Om 10 uur 's ochtends maakt de Staat de prijs bekend waarop de primary dealers de lening kunnen afnemen. De uitgifte vindt plaats volgens het toonbanksysteem. Tijdens de veiling kan de prijs doorlopend worden aangepast. De bekendmaking van de prijs gebeurt op de schermen van MTS Amsterdam. De primary dealers, die toegang hebben tot dit elektronische systeem, kunnen hun kooporders onmiddellijk en zonder enige vertraging uitvoeren. Professionele en particuliere beleggers kunnen via de primary dealers deelnemen. De primary dealers staan vermeld op de website van het Agentschap: www.dutchstate.nl alsmede op Reuters DSTAMENU, Bloomberg DSTA en Bridge 2981.

De kenmerken van de te veilen lening zijn als volgt: de looptijd is tot 15 juli 2007 en jaarlijks vindt

betaling van 3% couponrente plaats, te beginnen in 2005 (lange eerste coupon). De stortingsdatum is vrijdag 16 januari 2004.