TNO Arbeid

Workshops over actuele arbo-onderwerpen tijdens ARBO 2004

Samen vernieuwingen in arbeid vormgeven

Tijdens de vakbeurs ARBO 2004, op 13, 14 en 15 januari in de Amsterdam RAI, organiseert TNO op alle drie de dagen om 12 uur 's middags boeiende workshops over actuele arbo-onderwerpen. ARBO 2004, hét zakelijk platform voor veiligheid, gezondheid en ergonomie op het werk. ARBO 2004 is 'the place to be' voor iedereen die professioneel is bij het verbeteren van arbeidsomstandigheden.

Waarom adviseert TNO over arbeidsomstandigheden?

* TNO Arbeid adviseert bedrijven over Arbomanagement want goede arbo waarborgt de kwaliteit van een organisatie.
* Met de aanpak Personele inzet tijdens vernieuwingen is het mogelijk veranderingen in organisaties adequaat te managen.
* De methode Optimale ploeg stelt u in staat uw plant te fuseren of controleruimtes te reduceren zonder de veiligheid op het spel te zetten. U vindt TNO tijdens de beursdagen om 12.00 uur in workshopzaal M met iedere dag een inspirerende workshop. Hieronder het programma:
* dinsdag 13 januari '04
Hoe kies je de meest kosteneffectieve veiligheidsmaatregel? Er zijn legio methoden en technieken om de veiligheid van een bedrijf te bevorderen. Maar welke levert echt geld op én garandeert de veiligheid die u zoekt? TNO heeft een aanpak ontwikkeld waarbij aan de ene kant de technische veiligheid geanalyseerd wordt en aan de andere kant de organisatorische en gedragsmatige veiligheid wordt onderzocht. Met als doel om een bedrijf de juiste keuze te laten maken om de echte veiligheidsproblemen aan te pakken! In deze workshop wordt besproken in hoeverre de ontwikkelde TNO methodiek kan helpen de juiste keuzes te maken om actuele vraagstukken bij de bedrijven van de deelnemers aan te pakken. Deze workshop is interessant voor veiligheidskundigen, HSE-managers en arbocoördinatoren.

Workshopleiders:
drs. Johan Gort, senior adviseur bij TNO Arbeid in Hoofddorp. dr. Johan Reinders, senior adviseur bij TNO MEP in Apeldoorn.
* woensdag 14 januari '04
Hoe zijn ingrijpende veranderingen in de procesindustrie te managen? Samen met vier chemische bedrijven ontwikkelde TNO een stappenplan om de belangrijkste managementvraagstukken op een gestructureerde wijze te kunnen managen. Kostenreductie en efficiënter, dus slimmer, werken zijn belangrijke redenen om tot ploegreductie over te gaan. Ingrijpende veranderingen hebben gevolgen voor werkprocessen, veiligheid, competenties en aansturing van ploegen. In deze workshop krijgt u de Methode optimale ploeg gepresenteerd. In een stappenplan maken wij zichtbaar welke verbetermogelijkheden er binnen bedrijven zijn. Uit eerdere ervaring kunnen wij vertellen dat ook de interactie tussen management, staf en werkvloer verbetert. Deze methode helpt de bedrijven veranderingen vorm te geven en te implementeren. Deze workshop is interessant voor managers, hoofden P&O, veiligheidskundigen, OR-leden. Workshopleider is drs. Cyril Moonen, senior adviseur bij TNO Arbeid.
* donderdag 15 januari '04
Arbomanagement, hoe werkt dat?
Hoe richt je een organisatie zo in dat arbomanagement werkt? En bijdraagt aan de kwaliteit van de bedrijfsvoering? Tijdens deze workshop krijgt u een antwoord op deze vragen. TNO Arbeid ontwikkelde een simulatie die op een leuke, interactieve en instructieve wijze het samenwerken van mensen aan arbodoelstellingen inzichtelijk maakt. Met verrassende inzichten en een praktische aanpak maakt u kennis met goed arbomanagement. Deze workshop is interessant voor managers, hoofden P&O, kwaliteitsmanagers. Workshopleiders zijn drs. Remco Visser en drs. Jan Michiel Meeuwsen, onderzoekers/adviseurs bij TNO Arbeid.