PERSBERICHT - 2004-01-12

Feestelijke onthulling door wethouder en organisator Vakantiebeurs

Utrecht krijgt bijzondere Europese wegwijzer op Jaarbeursplein

Het Utrechtse centrum krijgt een bijzondere wegwijzer. Met oranje borden, die de richting en het aantal kilometers van twintig Europese hoofdsteden aangeven, is de wegwijzer een opvallende verschijning op het Jaarbeursplein, de centrale opstapplaats voor reizigers naar alle windrichtingen. De wegwijzer woredt dinsdagochtend, net voor het begin van de Vakdag van de Vakantiebeurs, onthuld

De onthulling van de wegwijzer vindt plaats op dinsdag 13 januari 2004 om 09.30 uur, een half uur voor de opening van de Vakantiebeurs. Wethouder Van Zanen van Openbare Ruimte en de heer De Ruiter, organisator van de Vakantiebeurs, zullen de wegwijzer gezamenlijk onthullen.

Al sinds jaar en dag is het voormalige streekbusstation op het Jaarbeursplein de centrale opstapplaats voor touringcars van reisorganisaties. Ronkende touringcars, opgewonden reizigers en vele koffers en tassen bepalen in de weekenden het straatbeeld. Praktisch ieder weekend is het een komen en gaan van zo'n dertig tot veertig touringcars van en naar de meest uiteenlopende bestemmingen in Europa. Bij elkaar toch zo'n 1500 tot 2000 touringcars per jaar.

In de zomermaanden wemelt het op het Jaarbeursplein van de korte broeken, gympen, zonnebrillen en petten. 's Winters bepalen warme jassen, dikke handschoenen en ski's het beeld. Jaarlijks verzamelen zich vele duizenden reizigers zich om per touringcar vele kilometers af te leggen: op weg naar het zonnige Madrid, het romantische Parijs, het sfeervolle Londen, of de besneeuwde bergen rond Wenen. Omgekeerd mag Utrecht zich in een steeds grotere belangstelling verheugen van buitenlandse toeristen, die met de bus op het Jaarbeursplein aankomen.

Werkgroep Directe Voorzieningen
Het initiatief voor het plaatsen van een wegwijzer komt van de Werkgroep Directe Voorzieningen (gemeente Utrecht). De werkgroep heeft als streven de stad te verfraaien en daarnaast historische elementen terug te brengen in het straatbeeld.

Programma

07.00 - 08.30 uur Plaatsing van de wegwijzer op het Jaarbeursplein door medewerkers gemeente Utrecht
09.00 - 09.25 uur Ontvangst aanwezigen met koffie of thee in restaurant La Place, Jaarbeursplein 6, Utrecht
09.25 uur Gezamenlijk wandelen naar de wegwijzer 09.30 - 09.35 uur Korte toelichting wethouder Van Zanen, Openbare Ruimte 09.35 - 09.45 uur Onthulling wegwijzer door wethouder Van Zanen en de heer Ruiter, organisator Vakantiebeurs

Noot voor de redactie,