PERSBERICHT - 13 JANUARI 2004

Welkom in Kroatië!


1. Introductie


2. Kroatië in de media


3. Ongewoon overnachten


4. Culturele evenementen en festivals


5. De mooiste Kroatische stranden


6. Party time


7. Typisch Kroatië


8. Interessante links


9. Statistieken


1. Introductie

Nieuw record Nederlandse bezoekers aan Kroatië!

Opnieuw een zeer goed jaar voor Kroatië

Kroatië is 'hot'. De eerste tien maanden van 2003 hebben meer dan 8.5 miljoen toeristen dit jonge mediterrane land bezocht. Dit is een toename van zeven procent ten opzichte van het vorige jaar.

Het aantal Nederlandse toeristen dat Kroatië bezoekt, laat de laatste jaren een forse en gestage groei zien. In 2002 bezochten 20% meer Nederlanders dit land dan in het jaar ervoor en de meest recente cijfers van 2003 laten een groei zien van 22 % ten opzichte van 2002. Tot en met oktober 2003 brachten 176.661 Nederlanders een bezoek aan Kroatië.

Reizen in georganiseerd verband nam zelfs toe met ruim 50 % zo blijkt uit de NIPO touroperator statistieken (autovakanties). Vele touroperators hebben voor 2004 hun aanbod wederom uitgebreid. Zo brengt OAD een speciale Kroatië brochure op de markt met daarin campings, vakantieparken, appartementen, bungalows en hotels in Istrië, Kvarner Baai en Dalmatië. Ook verzorgde vlieg/bus excursiereizen zijn in het programma opgenomen. Neckermann introduceert een charter naar Pula, de aanvlieghaven voor Istrië. Kroatië specialist IDRiva heeft eveneens het zomeraanbod 2004 uitgebreid met onder andere de eilanden Pag, Dugi Otok en Lopud. Wegens een toenemende vraag heeft IDRiva ook het meer privé appartementen en landhuizen in Istrië in haar programma opgenomen. Verder biedt Pharos reizen, het nieuwe initiatief van de ANWB, diverse reizen in Kroatië aan.

Het Kroatisch Nationaal Verkeersbureau heeft de ambitieuze doelstelling om in 2005 het toerisme terug te brengen op het niveau van 1990. Om dit doel te bereiken, zijn er is er een aantal maatregelen genomen. Zo wordt er flink geïnvesteerd om de kwaliteit van onder meer verblijfaccommodaties te verhogen. Dit gebeurt enerzijds door het bouwen van nieuwe hotels maar ook door de restauratie van bestaande accommodaties. Tevens wordt zoveel mogelijk geprivatiseerd.

De uitbreiding van het aanbod zal er toe leiden dat er nieuwe producten kunnen worden ontwikkeld, variërend van 'soft adventure' en actieve vakanties tot agro-toerisme. De overheid stimuleert dat de hotels langer open blijven waardoor het toeristenseizoen kan worden verlengd.

Vanwege de groeiende interesse voor Kroatië op de Nederlandse markt, opent het Kroatisch Verkeersbureau in de loop van 2004 weer een eigen kantoor in Nederland. De heer Zdeslav Perkovic is als directeur aangesteld. Vanaf januari is hij in Nederland aanwezig om contacten op te bouwen en een geschikte locatie voor het kantoor te vinden. Het Kroatisch Verkeersbureau zal nauw blijven samenwerken met het marketing en PR bureau BrouwerBetist dat momenteel de belangen van het verkeersbureau in Nederland behartigt. Meer details volgen zodra bekend is wanneer het nieuwe verkeersbureau van start gaat.

Een ander Kroatisch record in 2003

Kroatië heeft sinds oktober 2003 een nieuw record: de grootste stropdas ter wereld! Twee jaar zijn de makers er mee bezig geweest. De stropdas is `gestropt' om het bekende Romeinse amfitheater de Arena in Pula. De stropdas heeft een totale lengte van maar liefst 808 meter en is 25 meter breed. De knoop heeft een lengte van 15 meter met een breedte van 16.5 meter.

Het is geen toeval dat Kroatië komt met een record betreffende de stropdas. Denkt men bij koffie aan Brazilië, mode en champagne aan Frankrijk en bij klompen en tulpen aan Nederland, de stropdas is het nationale symbool van Kroatië. De stropdas, ook wel kravat genoemd, is een Kroatisch mode ontwerp dat in 1635 is ontstaan in het leger. De romantische verklaring hiervoor is dat een vrouw, die afscheid moest nemen van haar geliefde, hem haar shawl meegaf toen hij vertok voor het leger. De soldaat strikte deze shawl om zijn nek en vele andere mannen volgden. Wereldwijd is de stropdas een teken van waardigheid, formaliteit en succes. En dat is ook wat Kroatië met deze enorme stropdas uit wil dragen.


2. Kroatië in de media

Het jaar 2003 was het jaar waarin de media Kroatië herontdekt hebben. Een greep uit de koppen en bevindingen over Kroatië in de gedrukte media:

Libelle, januari 2003: `wonderschoon en gastvrij'

Reizen, februari 2003: `ik val in slaap met de gedachte dat ik de perfecte stad heb gezien' (over Dubrovnik)

Nouveau, maart 2003: `Ik klim van de 21^e eeuw naar de Middeleeuwen' (over de historische stadskern in Sibenik)

Algemeen Dagblad, april 2003: `Istrië helemaal terug'

Elle, april 2003: `De comeback van Kroatië'

De Telegraaf, juli 2004: `Kroatië telt weer mee'

Living, oktober 2003: `Kroatië, Hotspot in opkomst'

Cosmopolitan, oktober 2003: `Cool Kroatië, zon, relaxen en party time!'

Ook diverse televisie programma's ontdekten het afgelopen jaar de charmes van Kroatië. Zo heeft Yorin Travel een bezoek gebracht aan het zuiden van Dalmatië. In september werd een item over de eilanden in deze regio uitgezonden. Ruim 460.000 kijkers zagen hoe Dalmatië werd aangeprezen als een betaalbare jetset bestemming. In november werd de stad Dubrovnik nader belicht.

De Staatsloterijshow is ook altijd op zoek naar mooie bestemmingen. Zo bezocht Kristina Bozilovic van Staatsloterij Magazine het midden en zuiden van Dalmatië. Een zeer uitgestrekt gebied tussen Split en Dubrovnik met de mooiste eilanden en natuurparken werd gefilmd. In oktober vond de eerste uitzending plaats die zeer goed bekeken werd met ruim 500.000 kijkers. In november werd het tweede deel uitgezonden, terwijl het derde en vierde deel binnenkort te zien zal zijn.

De populaire soap Onderweg naar Morgen (ONM) vierde in oktober de 2000^ste aflevering in Kroatië. RTL Boulevard heeft uitgebreid verslag gedaan van de viering van dit ONM jubileum. Bovendien maakte ONM in Istrië TV opnames. De afleveringen die zich (deels) afspelen in Kroatië zullen tussen 20 januari en 20 februari 2004 te zien zijn.


3. Ongewoon overnachten

Kroatië heeft een aantal mogelijkheden voor zeer bijzondere overnachtingen, voor de reiziger die net iets anders wil dan het meer of minder luxe hotel, appartement of camping, die het land óók te bieden hebben.

Vuurtorens

Met de lange kustlijn en vele eilanden beschikt Kroatië over een groot aantal vuurtorens. Deze staan op prachtige locaties en zijn vaak architectonische juweeltjes. Nu de oorspronkelijke functie verloren is gegaan, wordt de unieke mogelijkheid aangeboden te overnachten in een vuurtoren. De toerist die houdt van rust, ruimte en eenzaamheid kan kiezen voor een vuurtoren op een (onbewoond) eiland. Maar ook een combinatie van een bijzondere locatie en gezelligheid is mogelijk. De toerist met deze voorkeur kan kiezen voor een vuurtoren op het vasteland in de buurt van een toeristische badplaats.

In Nederland zijn een tweetal vuurtorens te boeken via IDRiva, www.idriva.nl

Via Pharos Reizen kan een vuurtoren cruise worden geboekt, zie www.pharosreizen.nl

Luxe villa's in Lovran

Het Kroatische plaatsje Lovran, gelegen in het noordoostelijke gedeelte van Istrië en onderdeel van de Kvarner baai, onderscheidt zich op toeristisch gebied door de vele villa's waarin verbleven kan worden. De toerist kan kiezen uit maar liefst 80 villa's, variërend van luxe tot super de luxe. De super de luxe villa's zijn voornamelijk gelegen aan de kust (met geweldig uitzicht) en beschikken over vele kamers, een zwembad, volledige bediening en een uitstekend restaurant.

Alle villa's kenmerken zich door hun kleinschaligheid en intimiteit, wat overigens overeenkomt met de kenmerken van het stadje: de oude stad van Lovran is authentiek en fraai. Voor meer informatie kan men terecht op: www.lovranske-vile.hr

Pucic Palace in Dubrovnik

Het Pucic Palace hotel, het enige in de oude stadskern van Dubrovnik gelegen hotel, is uniek. Het vijf sterren hotel staat voor persoonlijke benadering, exclusiviteit, creativiteit en elegantie. Alle kamers zijn verschillend ingericht en geïnspireerd én vernoemd naar een bekende Kroatische dichter, muzikant of artiest. Een aparte en chique belevenis die uitstekend te combineren is met het opsnuiven van de rijke cultuur van het gezellige Dubrovnik en omgeving. Zeer ruim van te voren boeken is noodzakelijk!

Meer informatie is te vinden op www.thepucicpalace.com

Landhuizen en boerderijen

Veel toeristen weten de weg naar de aantrekkelijke kustplaatsen van het schiereiland Istrië te vinden. Het binnenland echter is voor velen veel minder bekend. Het Toeristenbureau van Istrië lijkt er desondanks in te slagen om daar snel verandering in aan te brengen.

In vier jaar tijd zijn er nu logiesmogelijkheden gecreëerd in bijna 200 landhuizen en boerderijen. Enkele kamers, appartementen en hele huizen kunnen worden gehuurd. In Istrië spreekt men van `agro toerisme'. Alle projecten die op de lijst worden opgenomen, hebben als kenmerk dat zij zich in een natuurlijke omgeving bevinden. Op de menukaart voor ontbijt, lunch of diner staan gerechten die vrijwel geheel zijn samengesteld met producten uit de regio en soms zelfs van het eigen bedrijf. Dat geldt voor vlees, groenten, kaas, brood, ham en olijfolie, maar ook voor wijnen en `schnaps'.

Meer informatie op www.istra.com


4. Bijzondere culturele evenementen

Gedurende het hele jaar worden er in Kroatië diverse soorten evenementen georganiseerd. Een greep uit het uitgebreide aanbod:

Carnaval van Rijeka

Van 3 tot en met 22 februari 2004 zien de straten van Rijeka er weer gemaskerd uit. Drie weken lang zal de stad in het teken staan van het jaarlijkse carnaval, zullen de verkleedkleren uit de kast gehaald worden en zal er gefeest worden tot in de kleine uurtjes. Het hoogtepunt van alle carnavalsevenementen is de `International Carnival Parade'. Een optocht waarbij vele maskers voorbij zullen komen en waar de tradities van zowel de kust als het platteland letterlijk en figuurlijk passeren. Deze vindt dit jaar plaats op 22 februari.

Het carnaval van Rijeka trekt jaarlijks duizenden bezoekers uit de hele wereld. Het is dan ook het grootste en bekendste carnaval van Kroatië en tevens na Venetië het grootste van Europa.

De eeuwenlange traditie is dat het carnaval geldt als hét moment waarop de kwade geesten van de winter worden verjaagd en de lente met nieuw leven wordt verwelkomd.

Meer informatie over het jaarlijks carnaval van Rijeka is te vinden op

http://www.ri-karneval.com.hr/english/index.html

Marco Polo festiviteiten op Korcula

Jaarlijks vinden in de laatste week van mei en de eerste week van september op het Kroatische eiland Korcula twee evenementen plaats die in het teken staan van Marco Polo. Volgens de Kroaten is deze beroemde ontdekkingsreiziger geboren op dit eiland.

Op 24 en 25 mei 2004 staat `terugkeer naar de tijd van Marco Polo' op het programma. Het evenement begint met de terugkeer van Marco Polo en zijn gevolg naar de ommuurde stad van Korcula. Het spektakel vindt plaats voor de stadspoort alwaar de burgemeester Marco Polo verwelkomt en hem de sleutel van de stad geeft waarmee hij de oude stad kan binnen gaan. Deze dag wordt er geen elektriciteit gebruikt en daarmee is de stad volledig ondergedompeld in middeleeuwse sferen. Tijdens deze twee dagen zijn er vele optredens met ballet, middeleeuwse- en Dalmatische muziek en theater. Er worden demonstraties van oude ambachten gegeven en de restaurants bieden speciale menu's aan.

Op 7 september wordt op bijzondere wijze de zeeslag herdacht die op 7 oktober 1298 bij het eiland plaatsvond tussen Venetië en Genua. Marco Polo werd hierbij gevangen genomen en vervolgens in Genua gevangen gezet, alwaar een celgenoot zijn later beroemd geworden reisverhalen optekende. Met twintig traditionele schepen wordt op spectaculaire wijze de zeeslag nagebootst. 's Avonds is er aan de haven een groot feest met eten, drinken en muziek.

Het eiland Korcula maakt deel uit van de eilandengroep in de Adriatische Zee voor de oostkust van Kroatië. Naast de prachtige ligging en natuur kent het eiland een aantal bekende steden, zoals Korcula en Lumbarda. De stad Korcula wordt gezien als een van de meest aantrekkelijke en best bewaard gebleven middeleeuwse steden in het Middellandse Zeegebied. Dit historische middelpunt van het eiland is prachtig gelegen op een schiereiland in zee. Het Britse magazine `the Observer' heeft het eiland Korcula de negende plaats gegeven in de ranglijst van de mooiste eilanden van de wereld.

Meer informatie over Korcula en de Marco Polo festiviteiten is te vinden op: www.korcula.net

Het zomerfestival van Split

Een bezoek aan Split, waarvan de middeleeuwse stadskern voornamelijk bestaat uit het uit Romeinse tijd daterende paleis van Diocletianus is altijd de moeite waard. Maar bovendien is het culturele aanbod van Split zeer groot, vooral in de zomer als de oude stad is omgetoverd tot één groot openlucht theater. De muren van het immense paleis waar ooit de Romeinse keizer Diocletanius van zijn pensioen genoot, staan bol van de vele concerten, theater, dans- en zangvoorstellingen.

Het Split Zomerfestival kan met haar hoogstaande programma tot de meest vermaarde festivals van Europa gerekend worden.

Het Split zomerfestival vindt in plaats augustus. Meer informatie is te vinden op www.hnk-split.hr

De ridderspelen van Sinj

Op de eerste zondag van de maand augustus maakt de kleine stad Sinj, ten noorden van Split een vlucht terug in de geschiedenis. Ter herinnering aan de oorlog tegen de Turken in 1715 worden de inmiddels legendarische ridderspelen Sinjska Alka gespeeld. Tijdens het spel moeten de beste ruiters, uitgerust in de mooiste kledij, in vol galop een lans in een ring steken. Niet alleen door de ridderspelen is een bezoek aan dit stadje een must. Sinj viert die hele dag feest en er wordt uitbundig gegeten en gedronken, met onder meer gegrild lamsvlees en tafels vol met ham- en kaasspecialiteiten uit de regio. Tevens vertelt een legende dat een moedergod de ridders tijdens het gevecht te hulp schoot. Een van goud gemaakt beeld van de wonderbaarlijke Madonna van Sinj staat in de grote kerk van het Franciscaner klooster en trekt het gehele jaar door mensen aan. Ook het Franciscaner museum is een bezoek waard, en geeft een beeld van de regio tot ver terug in de oudheid. Waarom men zich al vroeg in deze regio gesetteld heeft, is niet verwonderlijk: het landschap van Sinj met zijn rivieren en meren behoort tot de mooiste van het land!

Voor meer informatie over Sinj - www.alka.hr

Overzicht van andere evenementen en festivals in 2004:

Internationaal festival van het nieuwe theater - EUROKAZ-Zagreb: tweede helft van juni

Week van de moderne dans - Zagreb: eerste helft van juni

"Ðakovacki vezovi" (borduurdagen van Ðakovo): juni - juli

Internationaal kinderfestival van Sibenik: juni - juli

Zomerfestival van Zagreb: juli - augustus

Zomerfestival van Dubrovnik: 10 juli - 25 augustus

Festival van Dalmatische koren - Omis: juli

Pula filmfestival - Festival van de Kroatische en Europese film: juli
- augustus

Concerten van klassieke muziek - St. Euphrasiusbasiliek - Porec: gedurende de hele zomer

Muziekavonden in de St. Donatius, Zadar: juli - augustus

Muziekavonden van Osor: juli - augustus

Motovun filmfestival: 2 - 6 augustus

"Vinkovacke jeseni" (herfst van Vinkovci): september

Barokavonden van Varazdin: september - oktober


5. De mooiste Kroatische stranden

De stranden in Kroatië bevinden zich aan het schoonste water van de gehele Middellandse Zee. Het misverstand bestaat dat de kust van Kroatië alleen uit betonplateaus en rotsen bestaat. Gelukkig zijn er genoeg aantrekkelijke stranden om van het schone water te genieten. Hieronder een overzicht van de top vijf van stranden in het noordelijke Istrië en Kvarner gebied en een top vijf in Dalmatië:

Kvarner baai en Istrië

Baska op het eiland Krk

Twee kilometer lang langzaam aflopend kiezelstrand waar de blauwe vlag (symbool voor schoon en veilig baden) wappert.

Medveja bij Opatija

Prachtig kiezelstrand op zes kilometer afstand van Opatija met een apart FKK strand en de gezellige bar `Hemingways'.

Lanterna in Porec

Zandstrand bij de Lanterna camping met blauwe vlag. Zeer geschikt voor kinderen.

San Marino op het eiland Rab

Zeer langzaam aflopend twee kilometer lang fijn zandstrand. Vanwege de ondiepe baai is het water zeer warm.

Crikvenica

Baai met zand/kiezelstrand direct bij de gezellige plaats gelegen.

Dalmatië

Dubrovnik

Een strand met uniek uitzicht op de oude ommuurde stad van Dubrovnik.

Zlatni Rat op het eiland Brac

Een fijn kiezel `schiereiland' dat 300 meter in zee steekt. Zeer geliefd bij surfers.

Primosten

Dit schiereiland wordt geheel omgeven door een fijn kiezelstrand.

Nin

Een langzaam aflopend strand dat thuishoort in de top vijf van heel Kroatië.

Skradinski Buk

In Krka nationaal park heeft men de unieke mogelijkheid om onder een waterval te baden.


6. Party time

Kroatië is geen Ibiza en zal het ook niet worden. Dit betekent niet dat er geen hippe clubs te vinden zijn. Een overzicht van de meest bijzondere uitgaansgelegenheden in de Kvarner Baai/Istrië en Dalmatië:

Kvarner Baai en Istrië

`Borova Sumica' op het eiland Cres

Een bijzondere ambiance onder een heldere sterrenhemel in een bos in het midden van het eiland Cres.

`Valentino' in Rovinj

Zeer aparte gelegenheid zonder tafels en stoelen. Men zit op zachte kussens en chilt onder het genot van een koel drankje.

`Zelena Laguna' bij Porec

Een mooie avond doorbrengen aan de groene laguna. Moe geworden van het dansen? Het strand is dichtbij om te relaxen.

Partyboot `Nina' in Rijeka

In de haven, direct aan het centrum ligt de hippe partyboot Nina. De boot heeft meerdere bars, een dansvloer en er worden prima cocktails geschonken.

`Flash' in Crikvenica

Een gezellige discotheek waar de stemming er altijd goed in zit en het bier koud is.

Dalmatië

`Carpe Diem' op het eiland Hvar

Coole drankjes, fakkels en een vuurspuwende ober maken deel uit van de bijzondere atmosfeer in deze cultbar. Grotendeels openlucht en direct aan de haven.

`Faces' in Bol op het eiland Brac

Zeer groot en toch altijd vol. Populair vanwege de bijzondere live acts.

`Hacienda' in Vodice

Uitstekende dj's zorgen voor de juiste vibes. Hoe later hoe beter de stemming!

`Trubadur' in Dubrovnik

Heerlijk ontspannen jazzclub waar menig bekende Kroaat regelmatig gespot wordt.

`Gotham' in Zadar

Absolute aanrader; leuke mensen, knappe danseressen en koele drankjes.


7. Typisch Kroatië

Natuur

In Kroatië komen vele beschermde plantensoorten en zeldzame diersoorten nog in het wild voor, zoals de vale gier, de bruine beer en de lynx. Kroatië is dan ook zeer zuinig op haar natuurschatten en heeft een groot aantal gebieden op land en in zee tot beschermd gebied verklaard. Er zijn acht nationale parken, tien natuurparken, 73 beschermde gebieden, 380 beschermde diersoorten en 44 beschermde planten.

Watersport

Kroatië is een paradijs voor watersport liefhebbers. De kristalheldere zee met meer dan duizend eilanden is een uiterst aantrekkelijk vaargebied. Ook onder water is er een aantrekkelijke flora en fauna te vinden en tevens een aantal zeer interessante wrakken voor de duikliefhebber.

Nudisme

Kroatië is de bakermat van het nudisme. Al in 1936 is de basis van het naturisme gelegd op het Kroatische eiland Rab door Edward VIII en zijn geliefde Wallis Simpson, die naakt zwommen met toestemming van de lokale autoriteiten. In 1953 werd het eerste naturisme resort geopend en inmiddels zijn er ruim 20 officiële naturisten centra. Verder beschikt het land over talloze onofficiële naaktstranden.

Veilig

Kroatië behoort tot één van de veiligste landen van Europa met zeer lage criminaliteitscijfers.

UNESCO

Vele steden en natuurgebieden in Kroatië staan onder de bescherming van UNESCO. De bekendste voorbeelden hiervan zijn de gehele oude stad van Dubrovnik, Trogir en Split (paleis van Diocletanius), de kathedraal in Sibenik en de meren van Plitvice. Dit maakt Kroatië een uitstekende keuze voor de cultuur- en natuurliefhebber.

Eten

De vis en krab uit de Adriatische Zee behoren tot de meest smaakvolle ter wereld. Dit schijnt ook te gelden voor de oesters uit Ston. Een andere delicatesse, de witte truffel, wordt in het binnenland van Istrië gevonden. Ook een absolute aanrader is de schapenkaas van het eiland Pag. Deze kaas wordt met olijfolie bedekt tijdens het rijpen wat een unieke aroma en smaak geeft.

Wijnen

Met in totaal 650 km aan wijngaarden is er altijd een passende wijn te vinden. De witte Vrbnicka Zlahtina van het eiland Krk en de rode Zlatan Otok van het eiland Hvar zijn voorbeelden van de uitstekende wijnen die in Kroatië worden geproduceerd.

Outdoor

Voor een onvergetelijke `outdoor' ervaring is een bezoek aan Kroatië ideaal. Zo zijn er in Istrië diverse mogelijkheden voor bergbeklimmen en abseilen. Dit kan ook in de Cetina Canyon (Dalmatië) evenals rafting, kayaking, paragliding, canyoning, speleologie, paardrijden en hiking.

Gezondheidstoerisme

In één van de achttien kuuroorden en spa's (thermische bronnen) verspreid over het continentale deel van Kroatië en langs de kust, kan iedereen een passende kuur volgen. Dit kan variëren van ontspannende en vitaliserende kuren tot medische therapieën. Deze kuuroorden ondersteunen bij het vinden van een gezondere levensstijl, in harmonie met de natuur.


8. Interessante websites

Site van het Kroatisch Nationaal Verkeerbureau

www.kroatischverkeersburea.nl

startpagina Kroatië

www.kroatie.pagina.nl

Over Dubrovnik

www.dubrovnik.hr

Over Zagreb

www.zagreb.hr

Over Istrië

www.istra.com

Ministerie van Buitenlandse Zaken

www.mvp.hr

www.mint.hr

Croatia Airlines

www.croatiaairlines.hr

Ferry Jadrolinija

www.jadrolinija.hr

Informatie over congressen en meetings

www.zagreb-convention.hr

Het weer in Kroatië

www.tel.hr/dhmz

Informatie over duiken

www.diving.hr


9. Statistieken

Bron: Kroatisch Bureau

Aankomsten

Overnachtingen

voor Statistiek

januari t/m oktober

januari t/m oktober

Landen

2002

2003

INDEX

2002

2003

INDEX

België

59 430

72 253

122

382 765

432 278

113

Bosnië en Herzegovina

166 166

170 295

102

769 992

831 205

108

Bulgarije

11 773

15 714

133

33 699

48 264

143

Denemarken

29 316

41 371

141

194 797

299 403

154

Duitsland

1 469 507

1 538 444

105

10 744 614

11 009 731

102

Estland

2 302

4 454

193

7 119

9 414

132

Finland

7 959

10 054

126

33 969

35 124

103

Frankrijk

132 133

217 265

164

412 214

680 893

165

Griekenland

3 103

4 247

137

8 168

11 374

139

Groot-Brittannië

128 504

148 874

116

648 244

711 437

110

Hongarije

315 732

352 946

112

1 728 121

1 898 652

110

Ierland

18 324

28 478

155

79 125

150 468

190

IJsland

864

1 361

158

2 804

7 000

250

Israel

80 041

74 566

93

186 392

148 837

80

Italië

1 072 963

1 178 700

110

4 820 627

5 262 477

109

Letland

2 699

4 661

173

6 947

10 101

145

Litouwen

12 982

16 371

126

49 632

54 704

110

Luxemburg

1 840

4 370

238

7 672

22 154

289

Macedonië

14 762

13 541

92

58 674

57 800


---

Nederland

145 397

176 661

122

1 198 572

1 490 321

124

Noorwegen

12 001

22 363

186

47 459

103 261

218

Oekraïne

6 781

8 144

120

47 114

59 761

127

Oostenrijk

678 333

695 203

102

3 513 903

3 552 540

101

Polen

356 995

237 028


---

2 183 427

1 327 837

61

Portugal

6 559

9 449

144

13 999

19 147

137

Roemenië

13 222

15 051

114

51 723

60 222

116

Rusland

54 625

56 030

103

500 082

506 395

101

Servië en Montenegro

11 432

20 129

176

39 487

77 189

195

Slovenië

861 028

908 641

106

4 970 968

5 185 623

104

Slowakije

190 295

187 266

98

1 221 512

1 203 310


---

Spanje

25 104

42 756

170

70 186

98 823

141

Tsjechië

696 381

698 041

100

4 557 266

4 551 246

100

Turkije

4 960

5 201

105

14 553

14 564

100

Wit Rusland

2 303

1 605

70

15 646

10 205

65

Zweden

33 968

52 351

154

164 450

268 616

163

Zwitserland

58 734

80 774

138

248 722

336 602

135

Overige Europese landen

21 054

22 680

108

58 728

65 203


---

Australië

14 978

19 541

130

35 358

48 624

138

Japan

14 296

14 593

102

25 364

27 091

107

Canada

15 259

17 602

115

42 119

51 187

122

Nieuw Zeeland

4 998

6 750

135

11 124

16 021

144

VS

55 189

60 959

110

150 322

166 480


---

Overige niet Europese landen

24 928

33 912

136

82 598

104 422

126

Totaal

8 073 092

8 608 082

107

44 113 491

46 003 404

104

Binnenlandse toeristen

1 233 872

1 317 387

107

4 673 234

4 977 398

107

Buitenlandse toeristen

6 839 220

7 290 695

107

39 440 257

41 026 006

104

Noot voor de redactie (