Gemeente Breda

Persberichten

13-01-2004

Profielschets nieuwe burgemeester van Breda

Op 12 januari 2004 heeft de gemeenteraad in een buitengewone raadsvergadering de profielschets van de nieuwe burgemeester van Breda vastgesteld en aangeboden aan de commissaris van de Koningin in de provincie Noord-Brabant mevrouw Maij-Weggen. In de profielschets staat aangegeven aan welke eisen de nieuwe burgemeester moet voldoen.

Op 1 augustus 2004 komt het ambt van burgemeester in de gemeente Breda vacant. Voordat de vacature door de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties open wordt gesteld in de Staatscourant kan de gemeenteraad in een profielschets aangeven aan welke eisen de nieuwe burgemeester moet voldoen. De gemeenteraad van Breda heeft in de buitengewone openbare raadsvergadering van 12 januari jongstleden deze profielschets vastgesteld en aangeboden aan de commissaris van de Koningin in de provincie Noord-Brabant mevrouw Maij-Weggen.

In de profielschets wordt een korte uiteenzetting gegeven over de stad en haar ambities, de politiek-bestuurlijke omgeving, de taken en rollen van de burgemeester en de eisen die de gemeenteraad stelt aan de nieuwe burgemeester van Breda. Voor de volledige tekst van de profielschets wordt verwezen naar de internetsite van de gemeente Breda: www.breda.nl

De gemeenteraad heeft in dezelfde vergadering besloten om geen burgemeestersreferendum te houden. Bij een burgemeestersreferendum wordt aan de bevolking de keuze voorgelegd wie van de twee door de vertrouwenscommissie geselecteerde kandidaten als eerste op de aanbeveling aan de minister moet komen te staan. Een meerderheid van de gemeenteraad is van oordeel dat in het huidige systeem aan de kiezer geen echte keuze wordt voorgelegd.

Tot slot heeft de gemeenteraad tijdens de vergadering uit zijn midden een vertrouwenscommissie ingesteld die is belast met het voeren van selectiegesprekken met de kandidaten die hebben gesolliciteerd naar het ambt van burgemeester van Breda en het opstellen van een conceptaanbeveling voor de gemeenteraad.

Op 21 januari aanstaande zal de vacature worden opengesteld. Binnen vier maanden na deze datum moet de raad op basis van het voorwerk van de vertrouwenscommissie een aanbeveling met twee namen sturen aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Op basis van deze aanbeveling zal bij Koninklijk Besluit de nieuwe burgemeester van Breda worden benoemd.

Breda, 12 januari 2004