Stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer Amsterdam


Nieuw Afvalbeleid: meer service, milieu of lage kosten?

Eind december 2003 heeft het Dagelijks Bestuur besloten de Keuzenota Huishoudelijk Afval Geuzenveld-Slotermeer voor advies naar de raadscommissie Fysiek te sturen. Op basis van de Keuzenota kan de commissie kiezen voor verschillende beleidsscenario's op afvalgebied. De keuzes zijn richtinggevend voor het definitieve Afvalbeleidsplan waarover de Stadsdeelraad in juli 2004 zal beslissen.

De Keuzenota is het vervolg op de startnotitie Beleidsplan Huishoudelijk Afval die de Stadsdeelraad in september 2003 heeft vastgesteld. De Keuzenota Huishoudelijk Afval biedt een aantal beleidsscenario's op hoofdlijnen. Steeds is de vraag een keuze te maken uit gewenst milieuresultaat, serviceniveau en straatbeeld. Welke resultaten moet dat opleveren en wat mag het kosten.

Welke maatregelen zijn mogelijk
De Keuzenota maakt inzichtelijk welke maatregelen op basis van de verschillende kostenniveaus mogelijk zijn. Tevens biedt de nota een overzicht van mogelijke inzamelsystemen. Aan de commissieleden de vraag welke systemen in ieder geval betrokken moeten worden bij een haalbaarheidsstudie.

Toetsing haalbaarheid en maatschappelijk draagvlak De keuzes op basis van de nota zijn richttinggevend voor het definitieve Afvalbeleidsplan. Als er voldoende draagvlak bestaat voor een nieuwe wijze van afvalinzameling, zal eerst de haalbaarheid daarvan getoetst worden. Aan besluitvorming over een nieuw afvalbeleid gaat maatschappelijke toetsing vooraf.

De Informatienota Huishoudelijk Afval
De Keuzenota gaat vergezeld van een uitvoerige bijlage, de Informatienota Huishoudelijk Afval Geuzenveld-Slotermeer. Deze nota biedt het historisch perspectief, het wettelijke toetsingskader, een uitgebreide analyse van de huidige situatie, ontwikkelingen, trends en de mening van betrokkenen. Op basis van inzamel- en kostengegevens, de uitkomsten van afvalsorteeranalyses, een bewonersonderzoek door O+S en inzicht in het straatbeeld, is een sterkte-zwakte analyse van de huidige situatie gemaakt. De informatie uit deze nota heeft geleid tot de Keuzenota. Beide nota's treft u hier als bijlage aan.

Bijlage(n):
Informatienota Huishoudelijk Afval
Keuzenota Huishoudelijk Afval
Gerelateerde bericht(en):
Wat vinden bewoners, uitvoerders en experts van het huidige afvalbeleid?
Zijn bewoners tevreden over de afvalinzameling?