Dienstenbond CNV

Leden CNV Dienstenbond stemmen in met voorstellenbrief UWV 13-01-2004

Op 16 december 2004 hebben wij onze leden ter stemming een voorstellenbrief voor de nieuwe CAO UWV toegestuurd. Na de sluitingstermijn -31 december 2003- is gebleken dat een overgrote meerderheid van de leden instemt met de voorstellen. Wel hebben wij naar aanleiding van de reacties de voorstellen op enkele punten aangepast. Hieronder treft u de aanpassingen aan.

Inkomen:
In het najaarsakkoord is afgesproken om af te zien van een structurele loonsverhoging. Wij stellen daarvoor in de plaats voor om te komen tot een, eenmalige, afhankelijke uitkering. Wij stellen voor deze uitkering te koppelen aan het aantal investeringscontracten die door de werknemers bij hun direct leidinggevende zijn aangevraagd. Op basis van het najaarsakkoord kan geen structurele loonsverhoging worden afgesproken. De eenmalige uitkering moet op basis van dit akkoord worden gekoppeld aan een bepaald te behalen resultaat. Omdat UWV geen winstoogmerk heeft is deze koppeling uitgesloten. Om deze reden is besloten de uitkering te koppelen aan het aantal door de werknemers aangevraagde investeringscontracten. Op deze wijze hebben wij zelf het resultaat in handen en niet UWV.

Leeftijdsbewust personeelsbeleid:
Werknemers hebben steeds meer mogelijkheden om hun levensloop naar eigen inzicht in te richten. Het combineren van voorheen afgebakende taken is populair geworden, met name in de middenfase waarin veel vrouwen en mannen kinderen verzorgen. Naast ouders met kinderen dienen ouderen gestimuleerd te worden om langer te blijven werken. Wij stellen daarom voor om in deze CAO rekening te houden met de diversiteit aan levenssituaties.

Wij stellen in ieder geval voor artikel 4.3 te continueren, met dien verstande dat de vermindering van de arbeidstijd voor medewerkers ouder dan 58 jaar in het geheel voor rekening komt van de werkgever.

Ouderen
Wij stellen voor artikel 3.4 te wijzigen (deze bepaling regelt het verplichte ontslag op 62 jarige leeftijd) omdat de bepaling niet langer voldoet aan de opvattingen over (vrijwillige) arbeidsparticipatie van oudere werknemers. Wij willen met u de mogelijkheden bespreken van een vrijwillig ontslag op 62-jarige leeftijd. Medewerkers van UWV zouden dan gebruik kunnen maken van een regeling tot vervroegd uittreden in combinatie met het opgebouwde pre-pensioen, met als spilleeftijd 62 jaar. Medewerkers moeten dan zelf kunnen beslissen om tussen 58 en 62 jaar met pensioen te gaan.

Veel leden gaven aan behoefte te hebben aan een mogelijkheid tot vervroegde uittreding op een leeftijd lager dan 62 jaar. Om deze reden hebben wij een voorstel opgenomen om op basis van een actuariële berekening het opgebouwde pre-pensioen te gebruiken als middel om eerder uittreden mogelijk te maken.

NAR
Veel leden hebben aangegeven dat zij graag een NAR-regeling in de CAO zien. Helaas heeft ook niemand van hen aan kunnen geven hoe die regeling dan -financieel- onderbouwd moet worden. In een tijd waar de kosten van de pensioenregeling de pan uit rijzen en het de nodige moeite kost om de pensioenpremiebetaling voor de medewerkers buiten de deur te houden, achten wij het niet verstandig om een zeer kostbare regeling af te spreken. Dat zal dan enkel gepaard gaan met (zeer) hoge werknemerspremies en daar is geen draagvlak voor. De bestuurder en de Bedrijfsledengroep van UWV treden dan ook met die leden in overleg over de wijze waarop de regeling op een andere wijze kan worden bekostigd. Dan kunnen wij wellicht alsnog een dergelijke regeling voorstellen.
Overigens is er bij de Belastingdienst, in tegenstelling tot wat de kranten eerder hebben beweerd, geen collectieve 57+ regeling.

Midelloon
Veel leden hebben aangegeven dat zij vreesden dat de overgang naar een middelloonsysteem een achteruitgang is. Dat is in heel erg veel gevallen niet aan de orde. Opgebouwde rechten worden overigens gerespecteerd. Of het UWV moet overgaan naar middelloonsystematiek is nog onderwerp van studie van de commissie waarover wij u op 17 november 2003 hebben bericht. Met het advies van de commissie zullen wij eerst in overleg met u treden.

Pensioenpremiebetaling
Wat wel een behoorlijke achteruitgang is, zijn de voorstellen van de werkgever tot invoering van pensioenpremiebetaling voor medewerkers van UWV. De CNV Dienstenbond heeft ook al eerder aangegeven daar niet met de werkgever over te willen praten en heeft dat op het CAO-overleg van 7 oktober 2004 nog eens herhaald.

Vrijwilligersverlof
Voorts hebben wij, op verzoek van u, een nieuw voorstel ingediend: vrijwilligersverlof. Wij stellen voor de verlofregeling uit te breiden naar de mogelijkheid om gedurende het verlof vrijwilligerswerk te verrichten.

Loonruimte
Enkele leden informeerden naar de stand van zaken over de loonruimte die is vrijgevallen door het afschaffen van de premiespaarregeling. De CNV Dienstenbond is van mening dat wij hier nog niet over uitgesproken zijn. Deze loonruimte staat dan ook nog steeds ter discussie.

Recontracting
In november en december 2003 zijn er veel problemen geweest over het begrip 'recontracting'. Bij de CNV Dienstenbond bestond de indruk dat de werkgever dit wilde gebruiken om het bestaande sociaal plan terzijde te schuiven. Wij hebben de werkgever duidelijk gemaakt dat dit niet aan de orde kan en mag zijn. De werkgever heeft dat ook toegezegd. Wij zullen dit uiteraard nauwlettend volgen.

Vragen?
Voor vragen, informatie en reacties kunt u contact opnemen met uw bestuurder Martijn Donker, tel: (035)6460580 of email: hilversum@cnvdibo.nl.