Gemeente IJsselstein



IJsselstein werkt samen met Nieuwegein, Vianen en Houten
dinsdag, januari 13, 2004 - 09:38 CET

12 januari 2004

Het IJsselsteinse college van Burgemeester en wethouders en de colleges van Nieuwegein, Vianen en Houten gaan op een aantal punten meer samenwerken. Samenwerking draagt bij aan goede voorzieningen voor burgers, instellingen en bedrijven. Bovendien kan het de gemeenten kosten besparen; het is een logisch gevolg op de ontwikkelingen van de afgelopen jaren.

Onderwerpen van samenwerking
Afgesproken is dat begonnen wordt met het uitwerken van een aantal aansprekende thema's; elke gemeente is trekker van één zo'n thema. Bij de uitwerking wordt samengewerkt met de andere gemeenten. Elk trimester vindt een terugkoppeling over de voortgang plaats. Het is de opzet dat vóór 1 maart 2004 voor elk thema een plan van aanpak is gemaakt. De verdeling van de thema's is als volgt: IJsselstein: Ruimtelijke ordening en volkshuisvesting Vianen: Economie en werkgelegenheid
Nieuwegein: Onderwijs, cultuur, jeugd en sociale zaken Houten: Verkeer, infrastructuur en milieu

Samenwerking logisch gevolg ontwikkelingen
De colleges van B&W voeren al enkele jaren gesprekken om in nauwe samenwerking zaken tot een oplossing te brengen. Samenwerking is er al bij subsidiëring van welzijnsvoorzieningen en de uitvoering van regelingen in de sociale wetgeving. Diensten als politie, brandweer en onderwerpen als rampenbestrijding worden in gemeenschappelijkheid aangepakt. Ook in regionaal verband, zoals het Bestuur Regio Utrecht (BRU) wordt constructief samengewerkt.

Stedelijk netwerk
In de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening is formeel gesteld dat IJsselstein, Vianen, Houten en Nieuwegein onderdeel zijn van een stedelijk netwerk. De gemeenten moeten zorgen voor een onderling samenhangende en goede structuur van wonen, werken, voorzieningen, recreatie en verkeer. In een bestuurlijke conferentie op 2 december 2003 in IJsselstein zijn de thema's benoemd waarop de samenwerking concreet vorm gaat krijgen.