WSPA


Barbaars berenpark in Japan sluit zijn deuren

Een van de acht beruchte berenparken in Japan, Jyozankei, heeft officieel aangekondigd dit jaar te sluiten voor publiek. Dit is besloten na aanhoudende druk van de dierenbeschermingsorganisaties World Society for the Protection of Animals (WSPA) en het Japanse ALIVE.

De WSPA ijvert al meer dan tien jaar voor verbetering van de leefomstandigheden van de honderden beren die gevangen worden gehouden in de Japanse berenparken. De beren leven daar onder erbarmelijke omstandigheden in betonnen kuilen, waar ze moeten vechten en bedelen om voedsel dat hen door toeristen wordt toegeworpen. Sommige berenkuilen huisvesten meer dan honderd beren.

Jyozankei is een van de verschrikkelijkste berenparken in Japan. De 35 beren die er zitten, zullen daar ook na de sluiting blijven. De WSPA heeft hulp en advies aangeboden om het resterende leven van deze beren zo aangenaam mogelijk te maken.

De WSPA hoopt dat de andere Japanse berenparken een voorbeeld zullen nemen aan Jyozankei. Minstens één ander berenpark zal naar alle verwachting dit jaar ook zijn deuren sluiten. De WSPA bepleit de invoering van effectieve dierenwetgeving in Japan. Daarmee kan de wreedheid worden voorkomen die onlosmakelijk met de Japanse berenparken is verbonden.