Ingezonden persbericht


PERSBERICHT


dinsdag 13 januari 2004


Scholieren worstelen met noten en muziekpapier

"Ik heb ze nog nooit zo enthousiast naar school zien gaan"


Een muzikaal team, samengesteld uit een professioneel strijkkwartet, twee zangeressen, twee componisten en twee tekstschrijvers, en de CKV leerlingen van vier middelbare scholen. Dat zijn de ingrediënten voor een uniek en omvangrijk compositieproject, georganiseerd door het Utrechtse Vredenburg en het Amsterdamse Concertgebouw. Vorig jaar bedacht het Brodsky Kwartet deze formule in Engeland en voerde het uit onder de titel "Write your own song show". Nu brengen zij hun ervaringen over naar Nederland en vroegen zij het jonge Matangi Kwartet om hun rol hier over te nemen.


Het team van musici, componisten en tekstschrijvers bezocht vorige maand al twee scholen in Zeist, waar het de leerlingen intensief begeleidde in het maken van composities voor zang en strijkkwartet. Voor deze maand staan nog twee scholen in Nieuwegein en Amsterdam op het programma. De scholieren maken gedurende een week hun eigen teksten en muziek. Daarbij kunnen ze bijvoorbeeld aan het strijkkwartet vragen hoe hun idee klinkt, en aan één van de "echte" componisten hoe ze dat dan op moeten schrijven.


De composities die de scholieren gedurende de weken maken worden op professionele wijze uitgevoerd in Vredenburg en in het Concertgebouw. Je eigen stukje in zo'n zaal, met deze musici, dat is natuurlijk een prachtige ervaring. Eén van die concerten is inmiddels geweest, voor sommige ouders en leerlingen betekende dit hun eerste bezoek aan het muziekcentrum in Utrecht. Er staan nog drie concerten in de planning, twee in Utrecht en één in Amsterdam.


Het Utrechtse muziekcentrum Vredenburg bracht het team bij elkaar, in samenwerking met het Brodsky Kwartet en het Concertgebouw. Twee leden van dat kwartet kwamen daarvoor naar Nederland, samen met de tekstschrijver en componist die het project in Engeland deden, en brachten hun ervaringen middels een workshop over op de Nederlandse ploeg. Muziekcentrum Vredenburg is hard bezig met het opzetten van een educatietraject waarin leerlingen van alle leeftijden in contact worden gebracht met de brede programmering van het muziekcentrum.


Voor zowel het team als de scholieren blijkt het project een hele bijzondere ervaring te zijn. Jongeren die zo enthousiast en creatief met muziek bezig zijn, dat is de droom van iedere musicus of kunstenaar. En een weekje wat anders dan de gebruikelijke schoolpraktijken blijkt inspirerend te werken. "Ik heb ze nog nooit zo enthousiast naar school zien gaan", vertelde een mentor op één van de scholen in Zeist.


Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de volgende mensen:

- Vredenburg Utrecht, Maarten-Jan Vos, tel. 030-2862221 of e-mail maarten-jan@vredenburg.nl

- Matangi Kwartet, Nander Cirkel, tel. 06-41181005 of e-mail nander@matangi.nl


Uitnodiging voor de pers

Graag nodigen wij u uit voor één van de concerten in dit project. De data zijn:

- 30 januari, Concertgebouw Amsterdam. Aanvang 21.00 uur

- 19 februari, Vredenburg Utrecht. Aanvang 20.15 uur

- 1 maart, Vredenburg Utrecht. Aanvang 20.15 uur