Vereniging Milieudefensie

Gezamenlijk persbericht

Telers aansprakelijk gesteld verboden bestrijdingsmiddelen Openbaarheid werkt: supermarkten in actie

Amsterdam/Utrecht, 13 januari 2004 - De Keuringsdienst van Waren (VWA) en slaleveranciers hebben geschrokken gereageerd op de vondst van teveel bestrijdingsmiddelen in kropsla, na de bekendmaking van metingen van Stichting Natuur en Milieu, Milieudefensie en consumentenvereniging Goede Waar & Co op 22 december. Verschillende slaleveranciers zijn op het matje geroepen. 'Openbaarmaking werkt,' aldus de organisaties, 'nu moet de overheid haar verantwoordelijkheid nemen.'

Met name bij supermarkt Dirk van de Broek werd sla aangetroffen met een hoog percentage illegale stoffen. Sla-leverancier Vroegop voerde na de bekendmaking van de milieuorganisaties eigen onderzoek uit en beraadt zich nu op aansprakelijkheids-claims richting groothandel The Greenery. Naar aanleiding hiervan heeft The Greenery een sla-teler een leveringsverbod opgelegd. De teler leverde begin november sla met restanten van verboden middelen. The Greenery overweegt juridische stappen tegen de teler. De milieuorganisaties juichen deze stappen toe. Wouter van Eck namens de organisaties: 'Dit laat zien dat openbaarheid werkt: noem supermarkten met naam en toenaam en ze komen in actie nadat wij een probleem hebben geconstateerd. We hopen dat ze in de toekomst in actie komen vóórdat er een probleem is met gif in hun producten.'

De Keuringsdienst van Waren (Voedsel en Warenautoriteit) meldt in een reactie dat ze, hoewel haar metingen minder vaak misstanden aan het licht brengen, de door de maatschappelijke organisaties aangetroffen sla onmiddellijk uit de schappen gehaald zou hebben. Tot zo'n Europese terughaalactie wordt zeer zelden overgegaan.

Stichting Natuur en Milieu, Milieudefensie en consumentenvereniging Goede Waar & Co vinden het opmerkelijk dat de eigen metingen keer op keer grotere misstanden aan het licht brengen dan die van de Keuringsdienst van Waren. De Keuringsdienst moet meer steekproeven nemen, met name bij bekende probleemproducten zoals druiven, nectarines en sla, en harder optreden tegen overtreders, zo vinden de organisaties.

De milieu- en consumentenorganisaties roepen burgers op om deel te nemen aan een verzoek volgens de Wet Openbaarheid van Bestuur, waarmee zij overheids-gegevens over gevaarlijke stoffen in voedsel bij supermarkten openbaar willen krijgen. Via de website www.weetwatjeeet.nl kunnen consumenten meedoen aan deze collectieve WOB-procedure.