Ingezonden persbericht


PERSBERICHT


Helft van de jeugd vindt zichzelf te dik

Bijna 10% vindt van zichzelf dat men niet gezond eet en bijna 30% weet het niet

Naarden, 13 januari 2003. De overgewicht discussie (obesitas) is de laatste tijd veelvuldig besproken. Maar wat vindt de jeugd er nu eigenlijk zelf van? Uit een grootschalig onderzoek op Kaboem, de interactieve website voor tweens (9-15 jaar), waaraan in totaal meer dan 2500 jongens en meisjes meededen, bleek dat het probleem ook nadrukkelijk door de jeugd zelf (h)erkend wordt.

48% van de totale groep vindt zichzelf een beetje of veel te dik. 43% van de meisjes vindt zichzelf een beetje te dik en 16% veel te dik. Bij de jongens vindt 30% zich een beetje te dik en 7% veel te dik. De percentages nemen toe naarmate men ouder wordt. 44% van de meisjes en 23% van de jongens doet wel eens aan de lijn.

In een eerder onderzoek naar goede voornemens voor 2004 kwamen zaken als afvallen, minder snoepen en meer sporten nadrukkelijk voor. Kaboem deed daarop dit onderzoek en daarbij werd ook het snoep-, eet- en sportgedrag onderzocht. 38% snoept een paar keer per dag en 30% minimaal één keer per dag. 9% vindt van zichzelf dat men niet gezond eet en 29% weet het eigenlijk niet. 71% sport een paar keer per week en 18% minimaal 1 keer per week. Er wordt dus best frequent gesport, echter 66% geeft tevens aan dat men graag meer wil sporten.

Opvallend is, dat onder de jeugd die zichzelf veel of een beetje te dik vinden, er niet substantieel meer gelijnd of minder gesnoept wordt. Ook het zelfbeeld over gezond eten is niet substantieel anders. Opvallend is voorts dat jongens die zichzelf veel of een beetje te dik vinden, wel relatief meer lijnen maar substantieel minder sporten. 48% sport één of een paar keer per week terwijl dit gemiddeld over de totale groep 89% is (bij de meisjes is dit beeld wederom niet substantieel anders). En op de vraag of men weer zou willen sporten, is het tot slot weer opvallend, dat de groep die vaker wil sporten onder de jeugd die zichzelf veel of een beetje te dik vinden, niet substantieel groter is.

De tweens zijn de groep waar voor het eerst gedrag en houding wordt gevormd en waar de jeugd voor het eerst de wereld gaan ontdekken en een beeld vormen ten aanzien van maatschappelijke thema's. De mening van vrienden en vriendinnen en/of andere rolmodellen worden hierbij steeds belangrijker. Kaboem is op dit moment samen met diverse instanties en voorlichtingsbureaus bezig met het project "van Lifestyle naar Leefstijl" waarbij zij via haar communicatie platform een bijdrage wil gaan leveren in het sturen van gedragsdeterminanten en de preventie-, interventie en voorlichtingsprogramma's. Ook zal er meer verdiepend onderzoek gaan plaatsvinden wat weer zal dienen ter ondersteuning hiervan.

Kaboem is met meer dan 500.000 leden Nederlands populairste website voor en door Tweens (9-15 jaar). Het is voor Tweens dé plek om elkaar te ontmoeten en alles aan te treffen over typische Tweens onderwerpen. Kaboem is continu op zoek naar de laatste trends onder Tweens. Daartoe wordt doorlopend onderzoek gedaan binnen www.kaboem.nl.


Noot aan de redactie:

Voor meer informatie of beeldmateriaal:
Kaboem Media B.V.
Gooimeer 3-30, 1411 DC Naarden
Martien Verdeuzeldonk, Managing Director.
e-mail m.verdeuzeldonk@kaboem.nl
telefoon : 035 - 672 10 00

zie ook www.kaboem.nl/meer-info-over-kaboem
wilt u rondkijken op Kaboem, log dan in met als bijnaam: bezoeker en wachtwoord: kindersite.

---- --