Nieuw-Vlaamse Alliantie


Politiek akkoord omtrent verhuis DHL naar Bierset (13/01/04)

Volgens de N-VA bestaat er binnen de federale regering, op eis van de Waalse socialisten, een akkoord over de verhuis van DHL van Zaventem naar Bierset. Interne bronnen bij DHL erkennen dat de druk uit Franstalige hoek om de activiteiten van DHL naar Luik over te brengen, steeds groter wordt. Vandaag is de Waalse regering volop bezig met de opmaak van een rapport om DHL naar Bierset over te hevelen. Volgens de N-VA is het ongehoord dat de Waalse socialisten en liberalen alles in het werk stellen om bedrijven uit Vlaanderen weg te lokken. Terwijl de Vlamingen via diverse onrechtvaardige transfers jaarlijks 10 miljard euro betalen voor de Waalse PS-staat, zorgen de Franstalige politici ervoor dat diezelfde Vlamingen hun job verliezen. De N-VA eist dat alle Vlaamse partijen open kaart spelen en uitdrukkelijk stelling nemen tégen de verhuis van DHL naar Bierset.

Niet toevallig bracht de voltallige Waalse gewestregering afgelopen dinsdag een bezoek tijdens de nachtoperaties van DHL. De ministers lieten duidelijk verstaan dat het voor hen een topprioriteit is om DHL naar Wallonië te verhuizen. De onteigening van 800 woningen zou geen enkel bezwaar zijn.

Uit een interne nota die DHL overmaakte aan de Waalse regering, blijkt dat de Vlamingen met een eventuele verhuis van DHL naar Bierset tegen 2012 maar liefst 25.700 tot 36.300 jobs zouden mislopen. Momenteel stelt DHL in Zaventem rechtstreeks ongeveer 6.600 mensen tewerk. Daarnaast zorgt DHL volgens rapporten van BIAC en KPMG voor een onrechtstreekse tewerkstelling van 7.400 banen. In totaal is DHL vandaag dus goed voor 14.000 jobs. Het bedrijf rekende voor dat de rechtstreekse werkgelegenheid bij DHL, bij een normale groei én met een nieuwe hub in België, zou oplopen tot 7.900 tegen 2007. Vanaf 2012 zouden dan rechtstreeks 11.100 tot 15.300 mensen tewerkgesteld worden. Met daar bovenop nog eens de onrechtstreekse tewerkstelling, zou DHL vanaf 2012 goed zijn voor 25.700 tot 36.300 jobs.

Dit scenario geldt enkel wanneer DHL een nieuwe hub zou kunnen uitbaten in België. Het bedrijf stelt evenwel uitdrukkelijk dat een status quo in Zaventem geen optie is.

Uit betrouwbare interne bronnen vernam de N-VA ook dat de bedrijfstop er nog steeds voor kiest om in Zaventem te blijven maar dreigt te bezwijken voor de druk van zowel de Waalse en federale regering. Indien DHL wordt gedwongen om te verhuizen naar Bierset, zouden de activiteiten in Zaventem tegen eind 2007 of 2008 volledig afgebouwd worden. In het scenario van een verhuizing naar het buitenland zou in Zaventem, afhankelijk van de afstand tussen beide luchthavens, de helft tot tweederde van de jobs verdwijnen.
Vooralsnog wordt nog het concrete voorstel van de Waalse regering voor Bierset afgewacht maar buitenlandse aanbiedingen heeft DHL al op zak.

De N-VA eist dat de Vlaamse partijen gezamenlijk stelling innemen tégen de verhuis van DHL naar Bierset. Terwijl de Vlaamse werkloosheid op een hoogtepunt is, mag de job van duizenden Vlamingen niet te grabbel gegooid worden.
Volgens de N-VA zullen de Vlamingen via de federale begroting daarenboven financieel mogen opdraaien voor de uitbreidingswerken in Bierset. Het zullen trouwens de Limburgers zijn die een flinke portie van het nachtlawaai krijgen. Uiteindelijk krijgen de Vlamingen nog steeds het nachtlawaai, alleen zijn we de jobs kwijt en mogen we er nog voor betalen op de koop toe.

Na de tegenstrijdige uitspraken van VLD en SP.A-Spirit afgelopen weekend, eist de N-VA dat alle Vlaamse partijen kleur bekennen. De N-VA wil daarom dat er in het Vlaams parlement een hoorzitting komt met de bedrijfstop van DHL en alle betrokkenen en een open debat komt over de toekomst van Zaventem en DHL. N-VA-parlementslid Kris Van Dijck diende terzake reeds een verzoek in bij de voorzitter van de Commissie Economie van het Vlaams parlement. N-VA-Kamerlid Geert Bourgeois interpelleert premier Verhofstadt over de kwestie.

Auteur:
Freida Brepoels, ondervoorzitter, Kris Van Dijck, Vlaams parlementslid Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be