STICHTING EXODUS NEDERLAND

Rini Wagtmans, Ambassadeur Stichting Exodus Nederland

Persbericht

Voormalig profwielrenner zet zich in voor (ex-)gedetineerden
Ondernemer en voormalig profwielrenner Rini Wagtmans wordt ambassadeur van de Stichting Exodus Nederland. Dat heeft het bestuur van deze organisatie onlangs besloten. Wagtmans zal zich gaan inzetten om (ex-)gedetineerden te ondersteunen bij hun terugkeer in de samenleving en bij het breken met hun criminele verleden. De inzet van Wagtmans voor Exodus zal zich onder meer toespitsen op het werven van fondsen en het creëren van werkervarings-plaatsen in het bedrijfsleven voor (ex-)gedetineerden. Ook zal hij helpen om de problemen die (ex-)gedetineerden tegenkomen bij hun terugkeer in de samenleving bij een breed publiek onder de aandacht brengen.

Voormalig Tour-de-France-rijder Wagtmans voelt zich al vele jaren betrokken bij de problemen die (ex-)gedetineerden ondervinden om na hun straf een niet-crimineel bestaan op te bouwen. Zijn activiteiten voor Stichting Exodus Nederland staan dan ook in het verlengde van tal privé-initiatieven die hij eerder al toonde in het helpen van medeburgers. Als ambassadeur van Exodus zal de Brabander Wagtmans betrokken worden bij verschillende Exodus-activiteiten, die ten doel moeten hebben de reïntegratie van (ex-)gedetineerden in de samenleving te bevorderen. De samenwerking tussen Wagtmans en Exodus zal in de loop van februari formeel bekrachtigd worden. Afgelopen najaar ondersteunde Wagtmans Exodus overigens al bij een protestmanifestatie in Den Haag, die de Tweede Kamer er mede toe aanzette de financiering voor de begeleiding van ex-gedetineerden via een amendement alsnog op de Justitiebegroting 2004 te zetten.

Bij Stichting Exodus Nederland zijn negen Exodus-huizen verspreid over het land aangesloten, waarin (ex-)gedetineerden een intensief begeleidingsprogramma krijgen aangeboden, rond de 'sleutels' wonen, werken, relaties en zingeving. Daarnaast zijn vanuit Exodus ruim twintig vrijwilligersgroepen actief, van waaruit (ex-)gedetineerden in 'maatjes-projecten' en anderszins worden begeleid. Bij Exodus werken zo'n 100 betaalde medewerkers en zijn een kleine vierhonderd vrijwilligers actief. Jaarlijks worden via Stichting Exodus ruim 700 (ex-)gedetineerden bereikt.

Amsterdam, 13 januari 2004