Stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer Amsterdam


Nieuwjaarsspeech Robin de Bood

Stadsdeelvoorzitter Robin de Bood sprak zijn nieuwjaarsspeech uit in basisschool "De Kade". Hieronder staat de integrale tekst.

Geachte dames en heren,

Allereerst wil ik u namens het dagelijks bestuur en de stadsdeelorganisatie allemaal een gelukkig en gezond 2004 toewensen.

We gaan komend jaar de mouwen opstropen om ons stadsdeel weer een stuk mooier te maken en meer kansen te bieden aan iedereen die in ons stadsdeel woont en werkt. Het stadsdeel kan dat niet alleen maar heeft daarbij uw hulp nodig. Precies die hulp die velen van u afgelopen jaar hebben geven en waarvoor ik graag nog hartelijk zou willen bedanken. We hebben veel bereikt in 2003.

De rol van scholen

Een woord van dank aan de directie en de medewerkers van De Kade die ons zo gastvrij in hun school willen ontvangen. We hebben heel bewust gekozen voor de Kade als locatie en ik wil u vertellen waarom.

De Kade is een school. De scholen zijn misschien wel de belangrijkste voorzieningen in ons stadsdeel en door op een school onze nieuwjaarsreceptie te houden willen we dat benadrukken. We hebben vorig jaar op de receptie van de scholen aangegeven dat wij graag het contact en de samenwerking tussen het stadsdeel en de scholen willen versterken. Een bijzonder welkom daarom vandaag aan alle onderwijsmedewerkers, ik ben blij dat u hier aanwezig bent.

Zorgen dat de kinderen een goede opleiding krijgen, het samen met de ouders vormen en opvoeden van de kinderen, daarmee leg je de basis voor hun toekomst!

In ons stadsdeel gaan we daarom veel investeren in de scholen. Er komt veel nieuwbouw. Alle scholen worden brede scholen. Ze krijgen een belangrijke rol in de bestrijding van achterstand en ze krijgen een functie voor de buurt. Het Koggeschip zal de eerste brede school in ons stadsdeel zijn maar staat er ook een nieuwe brede school gepland op het Confuciusplein. De Kade zal waarschijnlijk, net zoals veel bewoners van het stadsdeel, naar nieuwbouw verhuizen.

Vernieuwingsplannen

Daarmee kom ik op een tweede argument voor de Kade als mooie plek voor de stadsdeelreceptie. De Kade heeft zoals u ziet een prachtig gebouw, architectonisch hoogstaand en is zeker gezien haar ligging in het groen aan de rand van het park een pareltje voor het stadsdeel. Terecht is deze parel gekoesterd en beschermd bij het vaststellen van de vernieuwingsplannen voor buurt 5.

Ik ben erg tevreden over de aanname van de vernieuwingsplannen want hoewel ik net vertelde dat we veel hebben bereikt is het ook volstrekt helder dat er nog veel problemen zijn in het stadsdeel. Rapporten geven aan dat de algemene leefsituatie van de bewoners in ons stadsdeel ten opzichte van de rest van de stad het sterkst achteruitgaat. En dan heb ik het over zaken als inkomen, werkgelegenheid, gezondheid, de tevredenheid over de woonomgeving en dergelijke. Als we niets doen dreigen wij het afvalpuntje van Amsterdam te worden.

Ons antwoord is een ambitieuze en krachtige aanpak van de stedelijke vernieuwing. Voor grote delen van Geuzenveld-Slotermeer zijn vernieuwingsplannen nu vastgesteld. Er worden veel woningen gerenoveerd, er worden veel woningen gesloopt en nieuw gebouwd, er wordt veel geld uitgetrokken voor de inrichting en het onderhoud van de openbare ruimte en er komen veel voorzieningen bij.

Problemen aanpakken

De problemen van de bewoners die hier nu wonen pak je daarmee echter niet aan. Daarom hebben onze plannen een stevig accent op de sociale pijler. Ik wil beschrijven waaruit die sociale pijler bestaat. Heel concreet hier in deze omgeving rond De Kade en het Confuciusplein.

We gaan hier achterstanden wegwerken en kansen bieden aan mensen door de realisatie van eerder genoemde brede scholen. De Hoed, het centrum voor de gezondheidszorg krijgt een mooie en nieuwe plek. We gaan het aanbod en de kwaliteit van taalcursussen vergroten, we willen de werkgelegenheid bevorderen door mensen thuis op te zoeken en ze te vertellen welke mogelijkheden voor werk of opleiding er voor hen zijn.

Ouderen

We willen zorgen dat ouderen zelfstandig kunnen blijven wonen, waarbij onze speciale aandacht uitgaat naar ouderen die sociaal geïsoleerd zijn en vereenzamen.

Ook ben ik blij met het initiatief om spreekuren te organiseren speciaal voor ouderen en gehandicapten over de stedelijke vernieuwing.

Jongeren

Voor jongeren blijven we het sterproject draaien waarbij jongeren samen sportief actief kunnen zijn en leren samen te spelen en verantwoordelijkheid te nemen voor elkaar en de buurt. Dat lukt, zie bijvoorbeeld de gezamenlijke schoonmaakactie rond het Confuciusplein waar een grote groep jongeren samen met mij, mijn collega de Ruijter en medewerkers van het stadsdeel, de woningbouwcorporatie en de politie het goede voorbeeld hebben gegeven door zelf de handen uit de mouwen te steken en mijn god wat hebben we een puinzooi aangetroffen in die bosjes!

Samen verantwoordelijkheid nemen, invulling geven aan goed burgerschap. Amsterdams burgerschap zoals onze burgemeester Cohen dat noemt.

De buurt hier rond De Kade staat ook in dit opzicht op mijn agenda. Juist in dit buurtje zijn er de afgelopen jaren veel problemen doordat mensen botsen in het samen gebruiken van de ruimte. Bewoners die graag rustig in hun tuintje willen kunnen zitten, de school die zo zijn eigen dynamiek meebrengt, jongeren die graag op de pleintjes hiervoor willen voetballen en het kennelijk erg leuk vinden om te schreeuwen, harde muziek aan te hebben of gezellig wat te vernielen.

Dat leidt nogal eens van overlast tot hinderlijk en onbeschoft gedrag, verstoorde en soms agressieve verhoudingen tussen omwonenden en jongeren. We starten komend jaar met een project om dit in betere banen te leiden en ik hoop te komen tot afspraken tussen bewoners onderling en met het stadsdeel, de politie en het jongerenwerk.

Geven en nemen

Dat wordt natuurlijk over en weer geven en nemen. De bewoners moeten enige overlast accepteren maar krijgen daar op andere momenten wel weer meer rust voor terug en hopelijk krijgen ze minder snel een grote bek als ze iets tegen jongeren zeggen.

Jongeren krijgen een speelkooi op het plein die ze hopelijk niet snel zelf weer vernielen, de jongerenbus komt regelmatig op het plein langs en jongeren ontmoeten op hun beurt wellicht meer begrip en respect voor hun verlangens en problemen. Het stadsdeel zal die voorzieningen moeten organiseren en betalen en als het onverhoopt toch nodig is zal de politie ingrijpen. Want waar bewoners, of dat nu ouderen, jongeren of bestuurders zijn, waar ze over de grens gaan moet worden opgetreden.

Dames en heren, het stadsdeel heeft oog voor de moeilijke situatie waarin veel van onze bewoners verkeren, de economische ontwikkelingen en het beleid van onze regering maken het juist voor onze bewoners vaak niet eenvoudiger. Wij zijn overtuigd dat we op de goede manier bezig zijn en wij doen wat we kunnen om het voor het stadsdeel en haar bewoners beter te krijgen.

Wel vragen wij ons af of dat voldoende is om de negatieve ontwikkelingen te keren. Veel gaat goed of duidelijk de goede kant op, de problematiek is echter groot en weerbarstig. Volgende maand spreekt het dagelijks bestuur met het college van B&W. Wij zullen aan het college vragen hoe zij met ons samen kunnen werken om die kansen en oplossingen te bieden.

Aan u willen we vragen om met ons samen te blijven werken voor een mooier stadsdeel. Ik hoop in die zin op een goed en voorspoedig 2004!

Auteur(s):
Marja Hof