Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Definitief geen gezamenlijke bibliotheek in Vinex

BARENDRECHT - Er komt definitief geen gezamenlijke bibliotheek van de gemeenten Barendrecht en Albrandswaard in de vinex-locatie Carnisselande/Portland. Wel komt er in de wijk Portlandse Hoek een bibliotheek, die geheel door Albrandswaard wordt gefinancierd. Lang werd er door beide gemeenten gesproken over een grotere, gezamenlijke bibliotheek, maar die optie is nu van de baan. Barendrecht dacht aan het Middeldijkerplein als ideale plek voor de gezamenlijke 'bieb', Albrandswaard wilde alleen praten over Portland. Het Barendrechtse college van burgemeester en wethouders vindt een gezamenlijke bibliotheek in Portland echter een veel te dure, niet centraal gelegen en daarom niet reële optie. Die uitspraak is gisteravond tijdens de vergadering van de commissie Samenlevingszaken unaniem door alle fracties herhaald en daarmee is nu definitief duidelijk geworden dat Barendrecht niet zal participeren in de bibliotheek die Albrandswaard in Portland realiseert.

Dat nu duidelijk is dat er geen gezamenlijk bibliotheek in Carnisselande/Portland komt is echter maar de helft van het verhaal. Onlangs kwam het Barendrechtse college van b&w namelijk met het voorstel om eveneens af te zien van een 'eigen' bibliotheek aan het Middeldijkerplein. In plaats daarvan wil het college jaarlijks E 400.000 (= E 315.000: bibliotheek + E 85.000: opbrengst verhuur bibliotheekruimte Carnisselande) inzetten ter versterking van de bibliotheek in Het Kruispunt en ten behoeve van een aantal bestaande en geplande voorzieningen in Carnisselande. Daarbij wordt bijvoorbeeld gedacht aan uitbreiding van de ontmoetingsfunctie van de voorzieningenclusters en extra budget voor de groei van bestaande culturele instellingen voor activiteiten in Carnisselande. De fracties uit de Barendrechtse gemeenteraad vinden dat echter nog een brug te ver. De partijen willen dat verantwoordelijk wethouder Kees Silvis eerst zorgt voor een nadere uitwerking en onderbouwing van de opties die nu nog op tafel liggen. Enerzijds is dat het plan van het college om geen bibliotheek in Carnisselande te realiseren en het geld in andere zaken te investeren. En anderzijds vinden de partijen uit de gemeenteraad dat het college ook de optie om een bibliotheek of een min of meer vergelijkbare voorziening aan het Middeldijkerplein te realiseren voorlopig open moet houden en nader moet uitwerken. Gisteravond is afgesproken dat de wethouder tot juni de tijd heeft om al deze zaken nader uit te zoeken en op papier te zetten. Bij de behandeling van de voorjaarsnota zal de gemeenteraad vervolgens definitief de knoop doorhakken.

WVG-beleid

Behalve over de bibliotheek werd er gisteravond tijdens de vergadering van de commisssie Samenlevingszaken ook nog over andere punten gesproken. Zo schaarde een ruime meerderheid van de raad (VVD, CDA, SGP/ChristenUnie en GroenLinks) zich achter de nieuwe kaders voor de uitvoering van de Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG). De PvdA en D66 hebben nog geen standpunt ingenomen. In vergelijking tot het oude beleid zijn er een aantal in het oog springende wijzigingen in het nieuwe WVG-beleid. Zo wordt het vervoersgebied van Telemobiel uitgebreid van 3 naar 5 zones. Daartegenover staat echter een verlaging van de verhuiskostenvergoeding, invoering van inkomensgrenzen en eigen bijdragen en bovendien wordt de vervoerskostenvergoeding voortaan alleen nog bij hoge uitzondering toegekend. Wethouder Peter van Vugt benadrukt daarbij dat de zorgplicht voor gehandicapten op een zeer aanvaardbaar niveau blijft. ,,Door de nieuwe kaders wordt het WVG-beleid weliswaar versoberd, maar de basis van het WVG-beleid was goed en blijft goed. Toen we in 1994 startten behoorden er 400 mensen tot de doelgroep. Nu zijn dat er zo'n 1.400 en de komende jaren zal dat aantal nog verder stijgen. Het budget is echter niet evenredig meegegroeid. Daarom gaan er nu een aantal zaken veranderen, maar de voorzieningen voor gehandicapten op het gebied van wonen, vervoer en rolstoelen blijven onaangetast.'' Op aanraden van de Barendrechtse fracties worden enkele specifieke zaken in het nieuwe WVG-beleid de komende dagen nog eens tegen het licht gehouden. Ook is het de bedoeling om begin 2005 het nieuwe beleid grondig te evalueren. Op 26 januari neemt de gemeenteraad een definitief besluit.

Huisartsen en Wet Werk en Bijstand

De commissie samenlevingszaken heeft gisteravond ook ingestemd met het voorstel om E 20.000 beschikbaar te stellen om een oplossing te vinden voor het huisartsentekort in Barendrecht. Hiertoe wordt binnenkort in samenwerking met de reeds gevestigde huisartsen een nader plan opgesteld, dat erop gericht zal zijn om Barendrecht voor nieuwe artsen zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Bovendien hebben de fracties ook unaniem ingestemd met het nieuwe Beleids- en visieplan Wet Werk en Bijstand. Deze Wet Werk en Bijstand is de opvolger van de Algemene Bijstands Wet. Wel plaatsten diverse partijen nog enige kanttekeningen. Ook dit punt komt terug in de raad van 26 januari.

Noot voor de pers,

Gemeente Barendrecht