Provincie Utrecht

Persbericht

Bestemmingsplan neemt voorschot op bescherming historische villawijk De Berg in Amersfoort

13-1-2004
Voor de bestaande wijk De Berg, gelegen ten zuiden van het station in Amersfoort, heeft de gemeente een bestemmingsplan opgesteld. Dit plan bevat regelingen om de historische waarden van deze karakteristieke villawijk uit de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw te beschermen. Het plan loopt daarmee vooruit op de status van 'beschermd stadsgezicht', die binnenkort aan de wijk zal worden verleend door de Rijksdienst voor Monumentenzorg. Gedeputeerde staten keuren het bestemmingsplan grotendeels goed.

GS hebben waardering voor de wijze waarop de waarden van het gebied en de beschermingsregeling zijn beschreven, in nauw overleg met Monumentenzorg. Het gaat om de stedenbouwkundige opzet, de groenaanleg en de individuele panden. De karakteristieke huizen, vrijstaande woningen en sociale woningbouw met rietgedekte daken, zijn mooi tegen de berg aangelegd. De straten, met veel groen en weids profiel, volgen de hoogtelijnen of staan daar juist haaks op.
Aan enkele uitwerkingregels is goedkeuring onthouden, bijvoorbeeld bij het terrein van de Lichtenberg. In deze uitwerkingsregels is de rechtszekerheid voor de omwonenden niet voldoende gewaarborgd, evenals het voorkomen van geluidhinder. Bewoners van de aangrenzende straat hadden hiertoe bedenkingen ingediend. De gemeente kan deze uitwerking naar eigen inzicht invullen. Ook is een bedenking ingediend door de grondeigenaar van een voormalig tennisveld, dat tussen de huizen in ligt. In het vastgestelde plan heeft de gemeenteraad de woonbestemming ten opzichte van het ontwerpplan gewijzigd in een groenbestemming, wat grote gevolgen heeft voor de eigenaar. GS achten dit onderdeel onvoldoende gemotiveerd en onthouden hieraan goedkeuring.

Meer informatie: Marja van Buuren, telefoon 030- 258 32 07 of Marja.van.Buuren@provincie-utrecht.nl