Provincie Utrecht

Persbericht

Provincie reserveert 250.000 euro voor ecologische verbindingszone in Amersfoort

13-1-2004
Ecologische verbindingszones zijn stroken natuur die verschillende, vaak verspreid liggende natuurgebieden met elkaar verbinden. Dieren en planten kunnen zich zo van het ene naar het andere leefgebied verplaatsen. Dit draagt bij aan de instandhouding van soorten. De provincie Utrecht wil samen met waterschappen en gemeenten een groot aantal ecologische verbindingszones realiseren en reserveert in dat kader 250.000 euro voor het Valleikanaal.

Het Valleikanaal verbindt de Nederrijn via de Eem met de randmeren. De afgelopen jaren is hard gewerkt aan de ecologische verbindingen tussen beken in de Gelderse Vallei en de Eem. Het Valleikanaal is de enige natte doorgaande route in dit gebied. Van deze route vormt het gedeelte door de stad Amersfoort een belangrijke schakel, die nog niet is ingericht als ecologische verbindingszone.

Waterschap en Amersfoort
Waterschap Vallei & Eem ontwikkelt daarom samen met de gemeente Amersfoort een plan voor de inrichting van het Valleikanaal in de stad Amersfoort. De oevers worden natuurvriendelijk ingericht met moerasbermen, riet, struweel grasland en enkele bosschages. Tevens worden enkele poelen aangelegd. De stuw bij de monding van het verbindingskanaal met de Heiligenbergerbeek en de aanwezige bruggen vormen nu een barrière voor dieren. Zij worden passeerbaar gemaakt door middel van een vispassage en looprichels. Met de genoemde maatregelen krijgt het Valleikanaal een functie als ecologische verbindingszone voor insecten, vissen, reptielen, amfibieën en kleine zoogdieren. Voor de uitvoering heeft de provincie Utrecht een bedrag van 250.000,- gereserveerd.

Meer informatie: Franca Olthof, telefoon 030-258 33 25 of Franca.Olthof@provincie-utrecht.nl