Socialistische Partij

Hup Harry Hup!

Bij uitzondering dient de SP in de Staten een motie in over een onderwerp dat niet op de agenda staat, een "motie vreemd aan de orde van de dag" zoals dat officieel heet. Dit keer ging het over onze tevredenheid over het publieke optreden van de Commissaris van de Koningin Harry Borghouts. Deze had in een televisieprogramma en in een weekblad de ernstig verslechterde veiligheidssituatie rondom Schiphol aan de orde gesteld en aangedrongen op een parlementaire enquête over de besluitvorming rondom Schiphol.

Dit was duidelijk tegen het zere been van de regeringspartijen, VVD, CDA en D66 en de grootste politieke Schipholfan, de PVDA. Samen stelden ze in de kerstweek vileine Statenvragen aan Gedeputeerde Staten met de strekking Harry effe dimmen, daar ga jij niet over. Wij wilden daar een geluid tegenover stellen door een motie van tevredenheid in te dienen over het optreden van Borghouts betreffende een gewenst parlementair onderzoek Schiphol.

Een motie van tevredenheid als het tegenovergestelde van een motie van treurnis, is een onbekend fenomeen in politiek Nederland en is nog nimmer in deze vorm toegepast. Een creatieve manier om positief de aandacht te trekken voor een belangrijk punt. Vervolgens ontstond hierover in de Statenvergadering van 12 januari jongstleden veel rumoer. Op alle mogelijke manieren poogden de 4 genoemde partijen de motie van tafel te krijgen, werden we beschuldigd van het overtreden van ongeschreven regels, moest er extra lang worden geschorst en presteerde de woordvoerder van de VVD het zelfs om te zeggen dat Borghouts er niet eens over gaat. Over kermisachtig gesproken.

Uiteindelijk was de steun van GroenLinks en de Ouderenpartij onvoldoende om de motie aangenomen te krijgen. Maar het signaal van de SP Statenfractie aan Borghouts, ten aanzien van de veiligheidssituatie rondom Schiphol, blijft duidelijk: Hup Harry Hup. En dit vooral in het veilgheidsbelang van alle inwoners van Noord Holland.