Universiteit van Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht
Wetenschapswinkel Rechten

13 januari 2004

Onderzoekster pleit voor betere bescherming
Vrijwilligers hulpverleningsorganisaties aansprakelijk voor verkeerd advies

Vrijwilligers bij hulpverleningsorganisaties zijn mogelijk aansprakelijk wanneer zij een verkeerd advies uitbrengen. Dit blijkt uit een onderzoek van de Wetenschapswinkel Rechten. Om de aantrekkingskracht van vrijwilligerswerk te behouden kunnen hulpverleningsorganisaties hun vrijwilligers beschermen met een contract en een verzekering.

Maaike Grauwmeijer heeft onderzocht in hoeverre het op vrijwillige basis verlenen van advies leidt tot aansprakelijkheid in gevallen waarin het slachtoffer van de foute advisering en de vrijwilliger(sorganisatie) geen contract zijn aangegaan. Het slachtoffer kan zowel de vrijwilligersorganisatie als de vrijwilliger zelf voor vergoeding van zijn schade aanspreken. De organisatie kan uit eigen hoofde aansprakelijk zijn, bijvoorbeeld vanwege de onzorgvuldige werving of begeleiding van haar vrijwilligers. Om het risico van aansprakelijkheid van de vrijwilliger zelf af te wegen heeft Grauwmeijer aansluiting gezocht bij bestaande rechtspraak over aansprakelijkheid bij vriendendienst en bij professionele dienstverlening. Uit deze vergelijking blijkt dat, afhankelijk van de specifieke situatie, bij foute advisering ook een vrijwilliger aansprakelijk kan zijn.

Wie betaalt?
Aansprakelijk zijn betekent echter niet meteen schadeplichtigheid. Wie de schadevergoeding zal dragen hangt af van de relatie tussen de vrijwilliger en zijn organisatie. Hier heeft Grauwmeijer opnieuw een vergelijking getrokken, ditmaal met de werknemer/werkgeverrelatie. De werkgever is meestal schadeplichtig voor schade aan derden aangebracht door een medewerker tijdens werktijd. Volgens de onderzoekster doet een organisatie er goed aan om haar vrijwilligers een vergelijkbare bescherming te bieden. Hoe nauwer de begeleiding van de vrijwilliger vanuit de organisatie, hoe meer instructies hij/zij ontvangt, des de hoger is de bescherming. Grauwmeijer adviseert daarom vrijwillige hulpverleningsorganisaties om hun verhouding met vrijwilligers in een overeenkomst vast te leggen. Daarnaast kan de organisatie zich tegen de financiële gevolgen van dergelijke risico's verzekeren. Op deze manier kan de aantrekkingskracht van vrijwilligerswerk worden behoed, of zelfs versterkt.

Meer informatie
Het rapport 'Aansprakelijkheid bij vrijwillige hulpverlening, Een onderzoek naar de aansprakelijkheid van vrijwilligers en/of vrijwilligersorganisaties voor schade voortvloeiend uit gebrekkige advisering', door Maaike Grauwmeijer is te bestellen via het volgende adres (recensie-exemplaren beschikbaar): Universiteit Utrecht, Wetenschapswinkel Rechten, Janskerkhof 3, 3512 BK Utrecht, (030) 253 70 25, wewir@law.uu.nl of via het bestelformulier op www.law.uu.nl/wwr/ onder het kopje 'publicaties'. ISBN 90-5213-125-2, 64 p., EUR 10.60

De Wetenschapswinkel Rechten heeft als taak een brugfunctie te vervullen tussen Universiteit en Maatschappij. Zij maakt juridisch onderzoek toegankelijk voor non-profit maatschappelijke organisaties. De Wetenschapswinkel Rechten is verbonden aan de faculteit Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Utrecht. Zie www.uu.nl/wetenschapswinkels.

Voorlichter Roy Meijer, (030) 253 3705, r.meijer@csc.uu.nl