STING

Persbericht

Kwaliteit van thuiszorg bedreigd

Utrecht 13 januari - Organisaties van verpleegkundigen en verzorgenden maken zich ernstige zorgen over de gevolgen van de verhoging van de eigen bijdrage voor huishoudelijke hulp, verzorging en verpleging en over het schrappen van middelen voor zorgvernieuwing. De Landelijke Vereniging Wijkverpleegkundigen (LVW) en Sting, de beroepsvereniging van de verzorging, vinden dat deze maatregelen de kwaliteit van de thuiszorg bedreigen en de toegankelijkheid van deze zorgverlening verkleinen. Het beleid om ouderen en chronisch zieken met goede zorg zolang mogelijk thuis te laten wonen komt hiermee op de tocht te staan. Kwetsbare groepen, ouderen, jongeren, gehandicapten en chronisch zieken worden vooral getroffen.

De maatregelen leiden tot onnodige gezondheidsrisico s, grotere belasting van mantelzorg, minder hygiënische omstandigheden en onnodige opnames in ziekenhuizen en verpleeghuizen, waar veelal geen plaats zal zijn. Uiteindelijk kan dit beleid leiden tot meer ziekte en zelfs mortaliteit.
Juist verpleegkundigen en helpenden en verzorgenden worden opgezadeld met de gevolgen van het bezuinigingsbeleid van het Ministerie van VWS. Zij worden elke dag geconfronteerd met de onmogelijkheden en beperkingen van de zorgverlening en met de vele vragen die cliënten hebben. Zij zijn het die de nieuwe regelingen noodgedwongen moeten uitleggen. Jarenlang is energie besteed aan cliëntgericht werken en het profileren van de zorg als een aantrekkelijk beroep. De nu in gang gezette bezuinigingsmaatregelen maken de cliënten onzeker en het werken in de thuiszorg er juist niet aantrekkelijker op.

LVW en Sting pleiten voor meer creativiteit bij het zoeken naar oplossingen voor problemen in de zorg. Waarom kiest de politiek ervoor om juist de cliënten die thuis wonen onevenredig hard te treffen? Hechten zij meer aan technisch hoogstaande maar vaak ook dure zorg dan aan de zorg thuis voor langdurig zieken en gehandicapten? De impliciete keuze van de politiek voor meer cure en minder care, waardoor ouderen en chronisch zieken minder zorg krijgen, past niet binnen de ethische normen van het verplegende en verzorgende beroep, noch binnen de normen van een zorgzame samenleving.

LVW en Sting willen een beleid dat gefundeerd is op een betere verdeling van middelen voor care (verpleging en verzorging) en cure (behandeling). Beide organisaties willen dat de relatief goedkope zorg thuis gestimuleerd wordt. Daaraan willen zij een bijdrage leveren omdat uiteindelijk iedereen daar beter van wordt: de cliënt, zijn directe omgeving, de zorgverzekeraar en de overheid.


---


-------------